Noviteti
10

Audi R8 uskoro bi mogao dobiti turbo motor

Piše: A. Dž.
U Audiju su najavili da bi se aktuelna generacija sportskog modela R8 uskoro mogla ponuditi i sa turbo-benzinskim motorom.

Prema riječima prof. dr. Ulricha Hackenberga, koji u Audiju obavlja funkciju direktora za tehnički razvoj, uopšte nije upitno da li će se za Audi R8 pripremiti benzinski turbo motor, ali još uvijek nije donesena konačna odluka kada će se to desiti. Hackenberg je samo potvrdio ono što je nedavno na istu temu izjavio Heinz Peter Hollerweger, direktor Audijevog odjela quattro GmbH.

Pored uvođenja u model R8, novi turbo motor trebao bi u potpunosti zamijeniti Audijev poznati 4,2-litarski benzinski V8 motor. Detaljnijih specifikacija za sada nema, ali ima naznaka da će novi turbo motor biti zasnovan na 2,5-litarskoj 5-cilindarskoj ili V6 konfiguraciji sa dva turbo-punjača.

Aktuelni R8 trenutno se nudi sa 5,2-litarskim V10 FSI motorom koji u najsnažnijem izdanju (Plus) nudi 610 KS i 560 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da automobil od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,2 sekunde, a od 0 do 200 km/h nakon 9,9 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 330 km/h.