Noviteti
42

Audi predstavio S8 Plus sa 605 KS

Klix.ba
Iako već uveliko rade na novoj generaciji modela A8, u Audiju su u međuvremenu predstavili najsnažniju verziju aktuelne "Osmice“ koja se krije iza oznake S8 Plus.

Prodaja najsnažnijeg Audija S8 Plus počinje u novembru, a u Audiju ističu da je S8 Plus njihov najsnažniji S8 proizveden do sada. U odnosu na "standardni“ S8, verzija S8 Plus izvana se razlikuje po novom spojleru na poklopcu prtljažnika u boji karoserije, a kupac po želji može birati i spomenuti spojler napravljen od karbona. Crna boja dominira na masci hladnjaka i prednjim i bočnim usisnicima zraka. U dio standardne opreme modela S8 Plus na njemačkom tržištu spadaju i Matrix LED svjetla.

Unutrašnjost je obložena crnom kožom, a za idealan kontrast sva prošivanja urađena su sa crvenim koncem. Papučice i oslonac za lijevo stopalo napravljeni su od nehrđajućeg čelika. Među bogatu serijsku opremu spada i ambijentalno osvijetljenje, kožne obloge, vrhunski multimedijalni sistem, električno zatvaranje vrata, alkantara paket...

Najvažnije poboljšanje krije se ispod poklopca motora. 4-litarski TFSI motor dobio je dodatnih 85 KS, pa ukupna snaga koju motor sada razvija iznosi 605 KS i 700 Nm najvećeg obrtnog momenta (750 Nm u "overboost“ režimu). Sve zajedno dovoljno je da Audijev luksuzni sedan od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,8 sekundi. Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250 km/h, ali u Audiju nude i „otvorenu“ opciju uz koju S8 Plus bez velike zadrške stiže do 305 km/h.

Audi S8 Plus opremljen je 8-stepenim tiptronic automatskim mjenjačem preko kojeg se snaga motora raspoređuje na obje osovine (quattro). Automobil se standardno nudi na posebno dizajniranim 21-inčnim felgama na kojima su gume dimenzija 275/35. Početna cijena iznosi 145.200 eura.