Noviteti
4

Audi predstavio R8 LMX opremljen laserskim svjetlima

Klix.ba
Nakon bespoštednog "rata" između Audija i BMW-a oko toga ko će prvi kupcima ponuditi produkcijski automobil opremljen tehnologijom laserskih svjetala čini se da je pobjeda pripala proizvođaču iz njemačkog Ingolstadta, jer je Audi publici predstavio svoj supersportski produkcijski model R8 LMX koji raspolaže laserskim svjetlima.

U kućištima prednjih svjetala LMX-a nalaze se četiri laserske diode koje emituju bijelo svjetlo pri temperaturi koja iznosi 5.500 Kelvina.

Svjetla se automatski aktiviraju pri brzini od 60 km/h i svojim kapacitetom značajno doprinose ukupnoj vidljivosti i sigurnosti. Za anuliranje zasljepljivanja vozača koji dolaze iz suprotnog pravca tu je kamera čiji senzor automatski optimalno podešava snop svjetla u optimalnom pravcu.

Pored laserskih svjetala, R8 LMX karakteriše Ara plava boja karoserije, karbonski paneli na bokovima i fiksni zadnji spojler. Uz sjajno crne završetke izduvnog sistema, tu su i ekskluzivne 19-inčne felge ispod koji se mogu vidjeti karbonsko-keramičke kočnice.

Unutrašnjost je obložena kombinacijom alkantare i Nappa kože, a uz nekoliko detalja u boji karoserije tu su i karbonski detalji, kao i posebno osvjetljenje pragova. R8 LMX pokreće poznati 5,2-litarski V10 motor koji razvija 570 KS i 540 Nm obrtnog momenta. Za prijenos snage na obje osovine zadužen je 7-stepeni 'S tronic' mjenjač.

Automobil od 0 do 100 km/h stiže za 3,4 sekunde, a njegova maksimalna brzina iznosi 320 km/h. Produkcija je ograničena na samo 99 primjeraka, a cijena u Njemačkoj iznosi 210.000 eura.