Noviteti
127

Audi predstavio Q2, svoj najmanji SUV

Klix.ba
Nakon bezbrojnih najava Audi Q2 napokon je i zvanično otkriven na samom otvaranju 86. salona automobila u Ženevi.

Novi model iz Audijeve "Q" porodice crossovera izgleda malo drugačije od svoje veće braće i to ne samo zato što je znatno manji od njih. Poseban dizajn ogleda se u novim C nosačima krova koji vizuelno čine nastavak bočnih stakala te ujedno ističu sportski karakter ovog kompaktnog SUV-a.

Ovaj model dobio je i najnoviju interpretaciju prepoznatljive Audijeve osmougaone prednje maske, dok u prednjem braniku dominira i par velikih otvora za vazduh. Bočne linije uz C nosače krova otkrivaju i visoku liniju "ramena" kao i plastične štitnike oko blatobrana, dok blago zakošen krov prema nazad stvara sportski profil.

Nazad Audi Q2 nastavlja sportski temu sa istaknutim krovnim spojlerom i novim dizajnom LED zadnjih svjetala koja daju ovom crossoveru savremen izgled prilagođen mlađim kupcima. Kako je ipak riječ o SUV modelu tako je i Q2 dobio zaštitu prednjeg i zadnjeg podvozja na napadnim i silaznim rubovima. Ipak, i sam Audi opisuje Q2 kao na "urbani automobil", tako da će njegovi kupci rijetko posegnuti za offroad avanturama.

Audi Q2 će biti dostupan isključivo sa pet vrata i pet sjedišta, a sa 4.19 metara dužine, 1.79 metara širine i 1,51 metara visine i sa međuosovinskim razmakom 2,6 metara Q2 je vrlo kompaktan SUV. Uprkos tome imaće sasvim pristojnu ponudu prostora, što potvrđuje i zapremina prtljažnika od čak 405 litara.

Unutra Audijev najmanji Q model donosi poznati dizajn kabine i dolazi u serijskoj opremi sa MMI ekranom visoko na centralnoj konzoli. Dodatna oprema je nadogradnja MMI navigacije sa MMI touch koji donosi "touchpad" koji olakšava pristup raznim funkcijama ovog multimedijalnog sistema.

Uz doplatu Q2 može bti opremljen i "head-up" displejem i kao i potpuno digitalnim Audi Virtual Cockpit instrumentima. Pohvalno je da je na polju sigurnosti Audi bio izdašan pa u serijskoj opremi ponudio "Audi pre sense" sistem, a ponuđeni su i adaptivni tempomat (sa stop&go sistemom), sistem za asistenciju vozaču u saobraćajnoj gužvi, sistem za upozorenje o napuštanju trake, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova i još mnogo toga.

Audi Q2 će biti dostupan s izborom od šest motora. U ponudi benzinaca nalaze se turbo tri-cilindarski 1.0 TFSI, zatim veći 1.4 i 2.0-litreni TFSI. Raspon dizelaša obuhvata poznati 1.6 TDI i snažniji 2.0 TDI koji će biti ponuđen u dvije verzije snage. Ponuda snage u Q2 će se kretati od 116 konjskih snaga u 1,0-litarskom benzincu do 190 KS u 2,0-litrenom TFSI motoru.

U serijskoj opremi svi motori biće povezani sa standardnim ručnim mjenjačem sa šest brzina, ali će biti ponuđena i opcija sedam stepenog automatskog mjenjača sa dvostrukim kvačilom. Pogon na prednje točkove će biti standard na svim motorima, uz mogućnost naručivanja quattro pogona za 2.0 TDI i 2.0 TFSI motore. Također, uz quattro pogon na Audiju Q2 će dolaziti zadnji multi-link ovjes, dok će u dodatnoj opremi biti ponuđeni i podesivi amortizeri.

Audi će početi primati narudžbe za Q2 sredinom godine, a prve isporuke se u Evropi očekuju se ove jeseni.