Noviteti
0

Audi A3 Sportback - potpuno novi užitak vožnje

Sarajevo-X
Audi je nakon brojnih najava konačno objavio zvanične podatke i fotografije za A3 Sportback, verziju sa pet vrata standarnog A3.

Audi Sportback je okarakteriziran kao sportski elegantni coupé sa mnogostranošću vozila sa pet vrata. Sa četiri i šest cilindričnim motorima ovaj model razvija snagu do 184kW (250 konjskih snaga). Sportback pokreće prednje točkove, ili opcionalno sva četiri zahvaljujući Audijevom poznatom quattro pogonu. Snaga se prenosi preko revolucionarnog DSG prenosa, što sa sportskim interjierom doprinosi potpuno novom užitku vožnje.

Novi i krajnje dinamični predstavnik porodice FSI motora, koji naglašava posebne kvalitete novog kompaktnog Audija, će iskusiti svjetsku premijeru u modelu Sportback 2.0 TSI, sa četverocilindarskim motorom te turbopunjačem, koji razvija snagu od 147kW (200 konjskih snaga). Maksimalni obrtni momenat je 280Nm, koji se postiže u širokom krugu između 1,800 i 5,000 rpm. Kao rezultat, Audi A3 2.0 TFSI (sa manuelnim 6 stepenim mjenjačem brzina) je sposoban dostići brzinu od 100km/h za samo 7,1 sekundi te na kraju postići brzinu i do 234km/h.

Audi A3 Sportback namjerno ide svojim stopama u kompaktnoj klasi, a može se smatrati i sportskim modelom. Zapremina mjesta za prtljag iznosi 370 litara, što je dovoljno za smještaj gotovo sve sportske opreme.

Prodaja ovog primamljivog modela počinje u junu 2004. godine, a prve isporuke se očekuju u septembru ove godine.