Noviteti
6

Aston Martin zvanično predstavio DB9 GT

Klix.ba
Britanska automobilska kompanija Aston Martin predstavila je model DB9 GT za koji tvrde da je najpoželjniji produkcijski DB9 proizveden do sada.

Luksuzni sportski četverosjed izvana karakterišu novi prednji usmjerivač zraka i zadnji difuzor zraka obojeni crnom bojom, a redizajnirana su i prednja i zadnja svjetla. DB9 GT također je postavljen na novom setu dvobojnih 20-inčnih aluminijskih felgi. U crnoj boji su i kočne čeljusti, a oznaka GT ugravirana je na aluminijskom poklopcu rezervoara za gorivo.

DB9 GT pokreće Aston Martinov dorađeni atmosferski 6-litarski V12 motor koji u ovom slučaju razvija 547 KS pri 6.750 obr/min i 620 Nm najvećeg obrtnog momenta pri 5.500 obr/min. Prijenos snage na zadnju osovinu vrši se preko 6-stepenog mjenjača Touchtronic II. Automobil od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,5 sekundi, a njegova maksimalna brzina iznosi 295 km/h.

Za izvanrednu upravljivost brine potpuno neovisni aluminijski ovjes „pojačan“ adaptivnim amortizerima uz koje vozač može birati između tri radna programa (Normal, Sport i Track). Aston Martin DB9 GT već se može naručiti po cijeni koja u Njemačkoj iznosi 187.000 eura.