Najava SUV modela
1

Alfa Romeo u Ženevi predstavila električni koncept Tonale

Klix.ba
Alfa Romeo ulazi u svijet električnih automobila na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi 2019. godine predstavljajući novi koncept SUV-a srednje veličine - Alfa Romeo Tonale. Tonale je prvi plug-in hibrid i prvi SUV srednje veličine koji je proizveo Alfa Romeo.

Dizajn kocepta Tonale je izraz koji sa zadovoljstvom gleda u budućnost modela Alfa Romea. Njegove kompaktne dimenzije ističu jedinstveni italijanski dizajn i nezamjenjiv originalni i moderan dizajn tipičan za Alfa Romeo, čime je postignut savršeni odnos dragocjenog nasljeđa i predviđanja novih dizajnerskih pravila.

Tonale je inspirisan ljepotom i nijansama vezanim za ljudsku formu, kao i organskim kretanjem svjetlosti koja za rezultat ima bogatu liniju i volumene. Njegov dizajn vidljivo podsjeća na brojne cijenjene dizajnerske elemente koji su dio bogate historije brenda Alfa Romeo. Detalj koji nagovještava tradiciju genetike brenda AlfaRomeo su točkovi u obliku telefonskog brojčanika. Dizajn felgi od 21 inča na konceptu Tonale je izražen kroz laganu arhitektonsku konstrukciju, stvarajući iskren i moćan prikaz cirkularne teme. Tradicija naplataka u obliku telefonskog brojčanika datira još iz 60-ih godina prošlog vijeka, kada ih je ponosno nosio model 33 Stradale.

Ekskluzivne šare na Pirelli gumama u savršenoj su harmoniji sa upečatljivim dizajnom točka na konceptu Tonale. Smjele, elegantne bočne linije nagovještavaju naizgled daleku prošlost, podsjećajući na dizajn modela Duetto i Disco Volante Spider, dok verzija Tonale Linea GT dočarava stav kakav se može vidjeti u nadaleko omiljenom modelu GT Junior. Na prednjem djelu nalaze se čuveni Alfa Romeo "trougao" (Trilobo) i prepoznatljiva Scudetto maska hladnjaka koja naglašava snagu, brzinu i fluidnost koja se proteže konceptom Tonale. Sa obje strane legendarne "Scudetto" maske hladnjaka nalaze se "3 plus 3" farovi koji zaokružuju izgled prednjeg dijela i djelimično podsjćaju na modele SZ i Brera.

Zadnji dio koncepta Tonale je eleganatno definisan sa vjetrobranom određenog volumena, iznad kojeg se nalazi spojler koji naglašava kontinuitet između providnog krova i samog zadnjeg stakla. S obzirom na to da o svakom Alfa Romeo dizajnu brine ljudska ruka, stop svjetla podsećaju više na umjetnički potpis nego na optički element osvetljenja.

Inspirisana trkaćom historijom marke Alfa Romeo, unutrašnjost Tonale-a je dizajnirana sa fokusom na vozača, ali ne iz egoističnih razloga, naprotiv, prostor je tako dizajniran da udobno ugosti četiri putnika. Rukom izvedene linije protežu se širom kabine stvarajući mišićnu napetost, kreirajući okruženje spremno da poleti. Posebno uređenje Tonale ističe kroz kontrast bogatih materijala, kao što je hladna čvrstina aluminijuma u kombinaciji sa mekom i primamljivom toplinom Alcantara kože. Unutra se nalaze i providni paneli sa pozadinskim osvjetljenjem, kao na primjer centralni tunel, koji predstavlja savršenu lokaciju za neizostavni Alfa Romeo element, dugme za DNK režim vožnje. Unutrašnjost modela Tonale pruža iskustvo za sva čula, sa detaljima koji su rezervisani za premium modele.

Koncept Tonale je opremljen tehnologijama koje ispunjavaju najviše standarde kako bi se obezbjedilo povezano, udobno i dinamično korisničko iskustvo, a u isto vrijeme i zadržalo zadovoljstvo sportske vožnje kao primarna karakteristika.

Pažnja vozača će biti usmjerena na cestu, sa perifernim fokusom na potpuno digitalni klaster komandi na ekranu od 12,3 inča i ekran od 10,25 inča osjetljiv na dodir preko kojeg se upravlja sistemom za informacije i zabavu. Koncept Tonale omogućava vozaču da bude u potpunosti povezan sa Alfa Romeo Lifestyle zajednicom i društvenim mrežama, koje su realizovane i predstavljene u vidu novih funkcija sistema za informacije i zabavu - Alfista i Paddock.

Tonale obilježava debi Alfa Romea u segmentu SUV-ova srednje veličine i to čini u skladu ugledom ove marke. Cilj je da se omogući najbolja dinamika vožnje u segmentu i da se primjeni elektrifikacija u savršenom Alfa Romeo stilu. Umjesto da se samo prilagođava novim standardima, sa konceptom Tonale, Alfa Romeo prekraja svoj sopstveni genetski kod kako bi ostvario novu ideju ljepote, energije, harmonije, ekonomičnosti i lakoće vožnje. Elektrifikacija automobila Alfa Romeo je u službi sportskog karaktera i naglašava poznatu misiju "mehanike emocija". Električni motor u zadnjem dijelu otvara put novim tehnološkim mogućnostima koja nude dinamičnu vožnju, maksimiziraju pogon i zadovoljstvo sportske vožnje. Ova evolucija je također vidljiva u režimima vožnje koje nudi Alfa D. N. A.