auto
1

Novi dizajn kamionskih kabina spašavat će živote i štedjeti gorivo

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska komisija pokrenula je incijativu za promjenu izgleda kamionskih kabina čime bi trebalo da budu smanjeni troškovi potrošnje goriva i broj saobraćajnih nesreća.

Evropska komisija iznijela je pretpostavku da bi nova pravila za kamione na godišnjem nivou donijela uštedu u gorivu za oko 5.000 eura.

Prema navodima Evropske komisije, novi oblik kamiona u odnosu na stare, koji godišnje pređu oko 100.000 kilometara, trebalo bi da smanji i ispuštanje štetnih gasova od sedam do deset odsto.

Brisel ističe da bi prijedlozi mogli da spasu živote od 300 do 500 biciklista i pješaka, koliko svake godine pogine u nesrećama u kojima učestvuju kamioni.

"Cigla je posljednji aerodinamični predmet koji bi mogli da zamislite i zato ćemo poboljšati oblik kamiona na evropskim putevima", rekao je danas evropski komesar za saobraćaj Siim Kallas.

Razne organizacije, koje predstavljaju žrtve sudara sa velikim teretnim vozilima, čiji ugaoni izgled u obliku cigle utiču na preglednost vozača, već godinama zahtijevaju promjenu.

Predsjednik Evropske federacije žrtava saobraćajnih nesreća Jeannot Mersch pozvao je na sprovođenje novih pravila što je prije moguće.

Prema njegovim riječima, kamioni po bezbjednosti na putu s pravom imaju zloglasnu reputaciju. On je istakao da je direktan sudar sa kamionom poput "udara u zid".