Nakon tri godine istraživanja
0

VIDEO / Novi vozovi sprečavaju smrti izazvane terorističkim napadima

Klix.ba
Razvijena je nova vrsta voznih vagona koji mogu umanjiti ili u potpunosti spriječiti smrtne slučajeve i povrede izazvane terorističkim napadima. Naučnici su na nove vagone postavili specijalne prozore sa plastičnim premazom, kao i razne sisteme koji sprečavaju lomljenje i razlijetanje krhotina unutar vagona.

Istraživački centar sa Univerziteta u Newcastleu je analizirao vagone na kojima je 7. jula 2005. godine u Londonu izveden teroristički napad, a testirali su i razne vrste eksploziva na nekim starijim vagonima kako bi studirali njihov utjecaj na samu strukturu vagona, prenosi AFP.

Ovaj trogodišnji projekt se fokusirao na smanjenje udarnog vala nakon eksplozije i smanjenje količine krhotina, koji su dva najveća uzročnika povreda i smrtnih slučajeva u ovakvim napadima.

Naučnici su rekli da su njihova rješenja jeftina za implementaciju na svim vozovima. Osim toga, određeni dijelovi teške konstrukcije vagona će se praviti od lakših materijala koji apsorbuju energiju.

"Napadi u Madridu 2004. i Londonu 2005. godine su pokazali koliko su naši vozovi podložni takvim napadima. Kompletna zamjena postojećih vozila jednostavno nije jedna od opcija. Umjesto toga smo razvili i primijenili nove tehnologije i materijale u postojeće vagone kako bi popravili njihove performanse. Pokazali smo da kompanije uz jednostavne i jeftine modifikacije mogu znatno popraviti ishod nakon terorističkog napada", rekao je Conor O'Neill, vođa projekta.

Projekt istraživanja je u potpunosti finansirala Evropska unija.