Već od 61.750 eura
22

Novi BMW serije 5 Touring ušao u proizvodnju, trenutno dostupna dizelska i električna verzija

A. M.
Fabrika BMW Grupe u Dingolfingu danas je proslavila zvanični početak proizvodnje novog BMW-a serije 5 Touring. Novajllija u svom segmentu ima ne samo benzinski, dizel ili plug-in hibridni pogon, već i potpuno električni pogon. Isporuke kupcima kreću u maju.

Od lansiranja prve generacije 1991. godine, tvornica Dingolfing u Donjoj Bavarskoj bila je jedini proizvođač BMW-a serije 5 Touring, s više od 1,2 miliona primjereka koji su sišli s proizvodnih linija tokom svih ovih godina.

Kao i njegov prethodnik, novi BMW serije 5 Touring, bez obzira na pogon, proizvodi se paralelno uz limuzinsku seriju 5, seriju 4 i seriju 6, svi na istoj proizvodnoj liniji. Ulaganja u postrojenje za novi BMW serije 5 Touring iznosila su oko 80 miliona eura.

"Naš BMW serije 5 Touring je posebno važan za njemačko, ali i evropsko tržište, a mnogi kupci su ga čekali s nestrpljenjem. Ali krajem maja čekanju će doći kraj, jer će tada novi Touring, sada u svojoj šestoj generaciji, biti isporučen prvim kupcima", rekao je direktor fabrike Christoph Schröder.

Prošle godine BMW vozila serije 5 činila su oko trećinu proizvodnje tvornice u Dingolfingu. Ali s obzirom na to da je Touring sada ponovo dostupan, brojke bi mogle značajno porasti u 2024. godini, potencijalno se približivši granici od 50 posto proizvodnje. Istovremeno, novi BMW i5 Touring je četvrti potpuno električni model koji je ušao u serijsku proizvodnju u fabrici Dingolfing za nepune tri godine.

Ovaj model je trenutno dostupan kupcima u dizelskoj i električnoj verziji. Benzinac i plug-in hibrid će stići naknadno. Cijena dizelske Petice karavan u Njemačkoj starta od 61.750 eura, dok električni model ima ulaznu cijenu od 101.500 eura.

Vezani članci