Odluka organizatora
12

Ništa od ženevskog sajma u februaru, održat će se u Kataru u novembru 2023.

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ništa od ženevskog sajma u februaru, održat će se u Kataru u novembru 2023.

Fondacija Comité permanent du Salon international de l'automobile de Genève je saopćila da će se Sajam automobila u Ženevi 2023. godine održati u Dohi u Kataru, tako da je sajam u Ženevi planiran za februar praktično otkazan.

Predsjednik fondacije Maurice Turettini je otkrio razloge za ovakav plan.

"Zbog nesigurnosti u globalnoj ekonomiji i geopolitici, kao i zbog rizika povezanih s razvojem pandemije, organizatori su odlučili da se fokusiraju isključivo na planiranje događaja u Dohi za 2023. godinu", kazao je Turettini.

Kao što je potvrđeno u aprilu, Sajam automobila u Ženevi se trebao održati između 14. i 19. februara 2023. godine, organizatori tvrde da su učinili sve kako bi se plan realizovao, ali da su "rizici nadjačali prilike".

Ženevski sajam će se u Dohi održati u novembru 2023. godine, no precizni datumi još uvijek nisu objavljeni. Ipak, poznato je da će biti održan u Centru za izložbe i konvencije u Dohi (DECC), a biće postavljeno nekoliko decentralizovanih lokacija koje bi trebale ponuditi različita jedinstvena i spektakularna iskustva vožnje.

"Sada smo u potpunosti fokusirani na GIMS u Dohi, a uskoro ćemo objaviti i datume za ovaj događaj zajedno s našim partnerima u Kataru", kazao je direktor GIMS-a Sandro Mesquita.

Sajam je u "problemima" od početka pandemije, a posljednji "uspješan" je održan 2019. godine.