Na sajmu u Tokiju
2

VIDEO / Nissan predstavio automobil koji se sam parkira

Klix.ba
Nissan je na automobilskom sajmu Ceatec 2012, koji se održava u Tokiju, predstavio električni automobil koji se sam parkira i dolazi do vozača kada ga on pozove putem pametnog telefona.

Automobil je nazvan NSC-2015. Iako je vozilo trenutno samo prototip, njegovo ime nagovještava da bi ga kompanija mogla početi serijski proizvoditi 2015. godine. NSC-2015 je modifikovana verzija električnog automobila Nissan Leaf. Tokom navigacije automobil se oslanja na kamere, senzore, kompjutere i 4G telekomunikacijsku tehnologiju.

Tokom demonstracije na sajmu automobil je vozio naprijed i nazad brzinom od pet kilometara na sat, a uspješno je i skretao na zavojima. Tokom demonstracije je pokazano da vozilo prepoznaje obilježja na cesti te da se može samo po potrebi zaustaviti na raskrsnici. Predstavnik kompanije je također mogao i kontrolisati automobil eksterno putem svog pametnog telefona.

"Kada vozač izađe iz automobila, on počinje sam da se parkira tako što slijedi instrukcije koje mu šalje telefon. Vozilo traži slobodno mjesto dok identificira svoje okruženje. Kada otkrije dovoljno veliki prazan prostor, automobil se automatski parkira. Vozač pomoću svog telefona također može automobilu narediti da dođe do njega. Kada je automobil parkiran, ugrađene kamere prate okruženje. Ukoliko sistem otkrije bilo kakav vid sumnjivog dešavanja, vlasnik biva upozoren", rečeno je iz Nissana.

Međutim, kako kaže Tooru Futami, glavni inžinjer Nissana za razvoj elektronike, NSC-2015 još nije u stanju sam voziti ulicom ili se parkirati na bilo kakvom mjestu. Futami je kazao da je demonstracija prikazana na sajmu uspjela najviše zahvaljujući činjenici da je parking mjesto također bilo opremljeno senzorima.

Vezani članci