Održiva mobilnost na svim terenima
1

Konceptni SUV Nissan TeRRA

Klix.ba
Konceptni SUV Nissan TeRRA, koji će biti predstavljen na Pariškom sajmu automobila, spaja dvije Nissanove izuzetno jake strane - SUV-ove i električna vozila - u automobilu koji se podjednako dobro snalazi na divljim terenima i dok bešumno klizi gradskim saobraćajnicama.
S inovativnim električnim integralnim pogonskim sklopom sa gorivim ćelijama i “nabildanom” vanjštinom, te nezaboravnim prizorom uprkos kompaktnim dimenzijama, TeRRA predvodi održivu mobilnost u uzbudljiva nova područja.

Zamišljen kao "prvi i jedini SUV bez štetnih emisija," TeRRA se oslanja na Nissanov uspjeh s SUV-ovima prilagođenim gradu i crossoverima poput Murana i Qashqaija, te potvrđuje da se Nissanova stručnost na polju mobilnosti bez štetnih emisija proteže i na gorive ćelije. Oblikovan kao praktičan i prilagodljiv izbor za mlade sutrašnjice, potrošače Internet naraštaja, TeRRA je odgovor na njihove želje za proizvodom koji čuva okolinu i nudi sigurnu vožnju u svim uslovima.

"Htjeli smo Nissanove adute iz podučja SUV-ova i crossovera uvesti u novo doba, pa su gorive ćelije postale naša nova granica u mobilnosti bez štetnih emisija", izjavio je Francois Bancon, voditelj odjela strategije i planiranja proizvoda. "Nije velik, ali može izdržati pustinjske uslove. Cilj nam je, dakle, bio nov pristup SUV-ovima , primjeren gradskom životu. Jedinstven dijagonalni raspored sjedišta nudi uzbudljiv doživljaj vožnje zbog iznimne preglednosti koja ulijeva osjećaj da vladate automobilom u svim uslovima."

Nabijen izvana, ugodan i primamljiv iznutra

"Inspiraciju smo pronašli u životnom stilu naših mladih sjevernoevropskih kupaca”, rekao je Shiro Nakamura, Nissanov viši potpredsjednik i glavni dizajner. "Shvatili samo da žele održivu mobilnost koja ih može odvesti kamo god požele. Istražujući svoje predodžbe o tom prirodnom prostoru pri oblikovanju vanjskog izgleda, tradicionalnom smo izgledu SUV-a udahnuli mnogo više atletskog duha, duha koji izražava našu predodžbu budućnosti bez štetnih emisija", nastavio je Nakamura.

"Imate velike gume, visoku bočnu crtu, debele stubove i uske bočne prozore tipične za SUV-ove. No sa uskim strukom između izbočenih blatobrana i reljefnim poklopcem motora stvorili smo zamišljene mišiće ispod “kože”. Oštri uglovi, kratki prevjesi i oblikovana svjetla doprinose jasnom, samouvjerenom stavu. Aerodinamično ravna podna ploča upadljive boje, zaštita koja se proteže cijelom dužinom donje strane, upotpunjuje sliku “savremene izdržljivosti”.

Kad otvorite vrata, vanjska mišićavost ustupa mjesto iznenađujuće ugodnoj i primamljivoj unutrašnjosti. Vratne ploče spoj su svijetlog drveta i obojenog akrila, složenog u zanimljivom uzorku. U visini ramena kabinu okružuje metalni okvir koji putnicima ulijeva osjećaj sigurnosti. Kontrast drveta i metala nastavlja se uzduž instrumentne ploče, spoj bukovine i akrila zrači mekom toplinom. Na vozačevoj strani, upravljač i instrumentna konzola nenametljivo su izbočeni prema vozaču, jedva narušavajući čiste linije instrumentne ploče.

Jedinstven digitalni prostor...

Ispred vozača nalazi se jedinstven skup instrumenata. Riječ je o pločastom kompjuteru (tablet), poput današnjih omiljenih prenosivih uređaja, koji služi kao “pametni ključ”. Vozač postavi uređaj na njegovo mjestu pri ulasku u automobil i izvadi ga pri izlasku. Kad je uređaj spojen, najprije se prikazuju početni pogled s brzinom i drugim najvažnijim podacima o vožnji i automobilu. No vozač može lako uključiti i druge prikaze, naprimjer za navigaciju, zabavu, telefoniranje. Izvan automobila uređaj ima sve mogućnosti koje očekujete od tableta, a usto je stalno u vezi s automobilom.

...nudi nov pogled na cestu

TeRRin vozač sjedi na čelu i gotovo u sredini jedinstvenog dijagonalnog rasporeda pri kojem stražnji putnici sjede ukoso od prednjih, a ne direktno iza njih.

"Gotovo centralni položaj vozaču daje novu, bistru perspektivu i iznimnu preglednost”, rekao je Nakamura. “Dijagonalni raspored omogućuje svim putnicima da uživaju u pogledu na pustolovine ispred sebe.”

Sama sjedišta oblikovana su u skladu sa šestougaonim motivom prisutnim u raznim drugim elementima dizajna. Preklopite li tri putnička sjedišta, primjećujete kako je pod potpuno ravan pa nema prepreka za prevoz bicikla, kajaka ili dijelova skandinavskog pokućstva. Ravnina je posljedica ugradnje iznimno kompaktnog pogonskog sklopa koji je omogućio konstrukciju TeRRe.

Snaga i integralni pogon bez štetnih emisija

Iako je TeRRA dizajnerski, a ne tehnčki koncept, predloženi električni integralni pogonski sklop s gorivim ćelijama itekako je ostvariv.

Prednje točkove pokreće električni sistem koji se trenutno ugrađuje u Nissan Leaf. U oba je stražnja točka, ugrađen po jedan elektromotor, konstruisan na temelju funkcionalnih prototipova iz tri uzastopne izvedbe koncepta Pivo. Kako nema potrebe za pogonskim vratilima koja će pokretati stražnje točkove, nema ni izbočine na podu kabine. Zato su pod u kabini i zaštitna podna ploča ravni.

Ispod poklopca obilje je prostora za Nissanov patentirani paket vodikovih gorivih ćelija: ravna, iznimno kompaktna jedinica s gustoćom snage od 2,5 kW/l. Posljednji u nizu Nissanovih gorivih ćelija od 1996., paket stoji samo jednu šestinu cijene svog prethodnika iz 2005. jer je potreba za skupim plemenitim metalima srezana na četvrtinu prijašnje.

TeRRA jest čisti konceptni automobil, no nagovještava da Nissan može početi serijski proizvoditi električna vozila s gorivim ćelijama čim infrastruktura punjenja hidrogenom postane značajnije razvijena.

Vezani članci