{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nissan Leaf sa pet zvjezdica

S
26.5.2011. u 09:00
0
0
Nissan Leaf sa pet zvjezdica
0
Evropski program za ocjenu sigurnosti novih automobila (Euro NCAP) ocijenio je 100% električni Nissan Leaf automobilom najvišeg nivoa sigurnosti, na temelju njegovih rezultata u strogim "crash" testovima te nezavisne organizacije. Nissanov automobil bez štetnih emisija dobio je pet zvjezdica i prvo je električno vozilo, koje je postiglo taj uspjeh.

Trenutni Evropski i Svjetski automobil godine, postigao je rezultat od 89% za sigurnost odraslih putnika, 83% za zaštitu djece i 84% za ugrađene sigurnosne sisteme pomoći u vožnji, među kojima su serijski ugrađena elektronska kontrola stabilnosti (ESC) i limitator brzine.

Kompaktni porodični automobil, također je osvojio natprosječnih 65% za sigurnost pješaka, dijelom zbog niskog prednjeg kraja i razmjerno malo “krutih tačaka” ispod poklopca.

“Leafovi rezultati na tim zahtjevnim sigurnosnim testovima ističu inžinjersku beskompromisnost pri konstruisanju i dokazuju da je to inovativno, potpuno električno vozilo savršeno primjereno svakidašnjoj porodičnoj upotrebi. Leaf ne samo što nudi prostranost, praktičnost i performanse ravne onima svojih klasičnih suparnika, nego je i jedan od najsigurnijih automobila na cesti”, izjavio je Pierre Loing, potpredsjednik odjela za strategiju i planiranje proizvoda u Nissanu International SA, Nissanovoj evropskoj centrali, i čelnik poslovne jedinice za vozila bez emisija.

“Nissan Leaf dokazuje da električna vozila mogu postići nivo sigurnosti tradicionalnih automobila. Sad su postavljena mjerila za iduću generaciju takvih automobila na evropskom tržištu”, izjavio je Michiel van Ratingen, glavni sekretar Euro NCAP-a.

Leafovu su sigurnost procjenjivali prema standardnom Euro NCAP-ovom postupku, koji obuhvata testove prednjeg udara, bočnog udara, bočnog udara u stub i trzajnih povreda vrata. Svih 48 litij-ionskih akumulatorskih modula, smještenih u posebnom odjeljku ispod podnice, izdržalo je sve udare. Pored toga, Leafov je akumulatorski sistem bio uključen tokom simulacija udara kako bi se provjerile ugrađene zaštitne mjere električnog sistema, među kojima je i automatski prekid napajanja u slučaju nesreće. Automobil je i taj ispit prošao s velikim uspjehom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: