LEAF najbrži auto na milju "u rikverc"
0

Nissan LEAF postavio novi rekord na Goodwodu

Klix.ba
Višestruko nagrađivani Nissan LEAF, prošlog je vikenda ušao u anale automobilskih rekorda. Postao je najbrži automobil na jednu milju (1,6 km) u vožnji unazad.
U rukama profesionalnog kaskadera Terryja Granta, LEAF je jurio unatrag uz poznatu brdsku stazu Goodwood na Festivalu brzine održanom prošlog vikenda, prevalivši udaljenost od 1,6 km za 1.37:02 prosječnom brzinom od 88,5 km/h. Nakon što je postavio rekord u petak, prvog dana festivala, Terry je oborio svoje vrijeme u subotu i nedjelju, skinuvši nevjerovatnih 26 sekundi od vremena ostvarenog u petak.

Terry, koji je svjetski rekord postavio i lani, vozeći Nissana Juke uzbrdo na dva točka, rekao je: “Bilo je trenutaka kad nisam bio siguran dolazim li ili odlazim. Ipak, zahvaljujući Leafovu niskom težištu (akumulatori su ugrađeni u pod), automobil je iznimno stabilan, u kojem se god smjeru kreće. Treba, međutim, reći i da sam u rukama imao sjajan automobil - sa direktnim pogonom sa elektromotora na točkove, Nissan LEAF teorijski može jednako brzo ići naprijed i nazad. Cijelo se vrijeme odlično držao ceste, a sa tako malo pomičnih dijelova, nije bilo nikakvih drama sa mehaničkim kvarovima. Jedino se mogu potužiti na blagu bol u vratu zbog stalnog osvrtanja!”

Leafov rekord u vožnji unazad, dio je Nissanove ambiciozne kampanje na društvenim medijima, “The Big Turn On” (Veliki poticaj), koja kanalima društvenih medija promoviše električna vozila s ciljem da uvjeri milion kupaca da se odluče za električni automobil u samo stotinu dana. Željeni milionti “poticaj” ostvaren je 21. juna, petnaest dana ranije.

Leafov rekord u vožnji unazad je bio samo jedan od Nissanovih vrhunaca na festivalu. Dramatični trkaći Nissan LEAF Nismo RC utrkivao se s vremenom, kako bi postavio brdski rekord za električna vozila. Za upravljačem mu je bio sadašnji svjetski prvak klase FIA GT1, koji je po brdima vozio i svog GT-R-a GT1 od 540 KS. Najnoviji serijski GT-R Track Pack učestvovao je u utrci superautomobila, a zapanjujući Juke-R također je očarao publiku.

A kako bi sve bilo u znaku Jukea, posjetioci festivala počaščeni su nenajavljenim izlaganjem modela Juke Nismo, žestokog crossovera, nastalog pod paskom Nissanovog automobilističkog ogranka, koji će u salone stići početkom 2013. godine.

Vezani članci