auto
0

Nissan inspiraciju traži u bumbarima i ribama

Klix.ba
Nissanove inženjere je u razvoju transportnih sredstava budućnosti ispirisalo životinjsko carstvo. Jedan od Nissanovih dugoročnijih istraživačkih ciljeva je potpuna sigurnost u vožnji, bez smrtnih slučajeva ili ozbiljnijih povreda.

Toru Futami, direktor naprednih istraživanja kompanije, izjavio je kako je proučavanje ponašanja životinja koje se kreću u skupinama pomoglo inženjerima shvatiti kako vozila interakcijom mogu doprinjeti sigurnijem i efikasnijem prevozu.

"U našim stalnim nastojanjima razvoja sistema za izbjegavanje sudara u idućoj generaciji automobila, dovoljno je obratiti se Majci Prirodi kako bismo pronašli vrhunske sisteme izbjegavanja sudara u akciji, prvenstveno u obrascima ponašanja riba."

Istraživački je tim osmislio robota EPORO (EPisode 0 Robot), opremljenog laserskim mjerenjem udaljenosti inspirisanim bumbarovim složenim očima s vidnim poljem širim od 300 stepeni i drugim naprednim tehnologijama. Šest robota EPORO međusobno komuniciraju kako bi nadgedali međusobne položaje i izbjegavali sudare, te se kretali jedan uz drugog ili jedan za drugim, oponašajući tako ponašanje riba u jatima.

"Po današnjim saobraćajnim propisima automobili voze u trakama i moraju se zaustavljati na semaforima, ali kad bi svi bili autonomni, potreba za trakama, čak i semaforima potpuno bi nestala. Već smo spominjali ribe, a one prate ova tri pravila: ne udaljavaj se previše, ne približavaj se previše i nemoj udarati u druge. Koristeći ta tri pravila, ribe se okupljaju u jata. Jato riba nema linija koje bi im pomogle da se kreću, ali ipak plivaju iznimno blizu jedna drugoj. Kad bi automobili u skupini mogli izvoditi takvo što i usklađeno se kretati, na istim bi cestama moglo saobraćati više vozila. Automobila bi tako moglo biti više, ali bez saobraćajnih gužvi", objasnio je Futami.

Futami je dodao da roboti EPORO mogu međusobno razmjenjivati informacije na raskrsnicama, te odlučiti koji će se nastaviti kretati a koji zaustaviti, uklanjajući tako potrebu za semaforima. Prije razvoja robota EPORO, Nissan je sastavio biometrijski robotski automobil (Biometric Car Robot Drive, BR23C), koji oponaša bumbarove nevjerovatne sposobnosti izbjegavanja sudara. Bio je to zajednički projekt s Istraživačkim centrom za naprednu nauku i tehnologiju slavnog Tokijskog univerziteta.

Inspirisan bumbarovim složenim očima s vidnim poljem većim od 300 stepeni, laserski mjerač udaljenosti primjećuje prepreke u vidnom polju od 180 stepeni ispred i udaljene do dva metra. BR23C izračunava udaljenost do prepreka i zatim šalje signal mikroprocesoru koji tu informaciju iskorištava za pomjeranje vozila kako bi izbjegao sudar.

"Čim primjeti prepreku", objašnjava Toshiyuki Andou, direktor Nissanove laboratorije mobilnosti i glavni inženjer projekta, "robotski automobil oponaša kretanje bumbara i odmah mijenja smjer okretanjem točkova pod pravim uglom ili većim kako bi izbjegao sudar."