{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Toyota predstavila automobil sa autopilotom

11.10.2013. u 12:48
5
12
Toyota predstavila automobil sa autopilotom
5
 
Toyota je predstavila novu generaciju svojih automobila, opremljenu sistemom autopilota koji će pomagati pri izbjegavanju sudara i držati automobil na sredini ceste, a da vozač uopće ne dodiruje volan.
Japanski gigant saopćio je da će automobili sa ovom tehnologijom biti dostupni na tržištu za samo nekoliko godina.

"Ove napredne tehnologije podrške u vožnji sprečavaju ljudske greške, smanjuju stres u vožnji te pomažu vozačima da izbjegnu nesreće, što ima veliki potencijal za smanjenje smrtnosti u saobraćajnim nesrećama", rekao je Moritaka Yoshida, izvršni direktor Toyote, na prezentaciji u Tokiju.

Vodeći proizvođači automobila i tehnološke kompanije, poput Toyote, Nissana i Googlea, rade već godinama na tehnologiji samoupravljajućih automobila.

Toyota, najveći svjetski proizvođač automobila, navodi da dok vozači i dalje moraju biti na oprezu i učestvovati u vožnji, njihov sistem im dozvoljava da uključe autopilota i dosta posla ostave računarskom sistemu.

Automated Highway Driving Assist (AHDA) sistem omogućava vozilima da bežično komuniciraju i izbjegnu jedni druge, dok vozilo drži na sredini trake, bez obzira na to o kakvim se krivinama radilo.

"Automobili sa ovom tehnologijom prepoznaju ubrzavanje i usporavanje automobila ispred sebe, što im pomaže u izbjegavanju saobraćajnih gužvi. Mogu bežično razmjenjivati podatke svakih 0,1 sekundu", rekao je Mitsuhisa Shida, menadžer projekta.

Kompanija planira instalirati AHDA sistem u svoje komercijalne automobile u narednih nekoliko godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: