Jedan od samo 40
30

Nissan GT-R iz 1996. godine je najskuplji na svijetu

D. B.
Oni koji vide ovaj Nissan GT-R iz 1996. godine lako mogu pomisliti da se radi o tipičnom R33 modelu, no zapravo se radi o najskupljem primjerku na svijetu i jedinom koji se nalazi u Sjevernoj Americi.

Ono što izdvaja ovaj primjerak je njegova historija. Nissan se 1996. godine udružio s tunerom Nismo kako bi zajedno proizveli GT-R Nismo 400R. Nismo je unaprijedio RB26DETT motor te iz njega izvukao 400 KS, što je bila ogromna snaga prije 27 godina.

Kako bi se nosio s dodatnom snagom, Nismo je unaprijedio kočnice i ovjes, a rezultat je bio R33 GT-R koji performansama parira Ferrariju F40. Također, slične je i vrijednosti, ali direktor prodaje Top Rank Importsa Brian Jannusch je zagonetan kada je u pitanju tačna cijena modela Nissan GT-R Nismo 400R.

Spomenuo je nedavno održanu aukciju na kojoj je dostigao cijenu veću od 700.000 eura, ali je nešto kasnije tokom videa kazao da je vidio vozača u Japanu koji je vozio 400R. Vlasnik tog automobila je mislio da vrijedi oko 300.000 dolara i nije mogao vjerovati kada mu je Jannusch rekao da je vrijednost zapravo četiri puta veća.

Također, Jannusch je kazao da je teško procijeniti automobil jer je izuzetno rijedak. Prema dostupnim podacima, postoji samo 40 automobila koji se rijetko nađu u prodaji. Primjerak prikazan u video je jedan od samo četiri koji su lakirani u srebrnu boju, a prešao je svega 30.000 kilometara. Kupljen je od kolekcionara iz Kanade te je najvjerovatnije jedini u Sjevernoj Americi.

Posjedovanje modela Nissan GT-R Nismo R400 zahtijeva duboke džepove i strpljenje. Jannusch je kazao da je automobil nedavno prodan novom vlasniku te da se nada da će on uživati u njemu, a ne ga sakriti.

Vezani članci