Hyundai evropska tvornica radi u tri smjene
0

Nezaustavljiv rast Hyundaija u Evropi

Sarajevo-x.com
Prema prodajnim rezultatima sa evropskih tržišta Hyundai bilježi veliki prodajni rast. Zbog velikog broja narudžbi, u Hyundaiju su odlučili da u evropskoj tvornici u Češkoj pokrenu rad u čak tri smjene.
Radom u tri smjene u Hyundaiju se nadaju da će moći udovoljiti zahtjevima evropskog tržišta. Uz modele i30, ix20 i odnedavno ix35, Hyundai će u evropskoj tvornici vrlo brzo pokrenuti proizvodne linije za novu generaciju modela i30 za koji već sada vlada veliki interes. Uz dodatne radne sate, Hyundai je uposlio i dodatnih 800 radnika u češkoj tvornici.

Brojke kao najbolji pokazatelji potvrđuju Hyundaijevu ekspanziju na Starom kontinentu. U prvih šest mjeseci 2011. godine Hyundai bilježi rast od 9,2%, dok u istom periodu evropsko tržište bilježi pad od 1,8%. U ovoj godini Hyundai će po svemu sudeći zabilježiti novi prodajni rekord, a ranije ove godine Hyundai je prodao zvanično pet milionito vozilo u Evropi od početka prodaje.

Ako se uzme posljednja decenija u razmtranje situacija je još povoljnija po Hyundai. Naime u periodu od 2000. do 2010. godine evropsko tržište bilježi blagi rast od 6%, dok Hyundai u istom periodu bilježi rast od gotovo 59%. Najprodavaniji Hyundai model u Evropi je trenutno i30, ali dobru prodaju svakako bilježe i modeli ix35 i ix20. Uz nove modele (Veloster, Elantra, i40) Hyundaijeva ekspanzija će se svakako nastaviti i u budućnosti.