auto
254

Najomiljeniji auto bivše Jugoslavije: Yugo danas slavi rođendan

FENA
Automobil koji je obilježio osamdesete godine prošlog stoljeća – Yugo danas slavi rođendan.

Naime, napravljen je 2. oktobra 1978. godine u kragujevačkoj Zastavi, a u proizvodnju je pušten istog datuma 1980. godine.

O Yugi su ispričani razni vicevi kao npr. "Zašto vozači Yuga nikada ne koriste karte? Nikada neće stići tako daleko da bi zalutali". Ili: "Zašto Yugo ima grijače stakla? Da vam se ne bi smrzle ruke dok ga gurate".

Yugo se pojavljivao i u crtićima, filmovima i knjigama Umri muški 3, Simpsoni, Ko je utopio Monu?, Florida Roadkill, Needful Things, kao i pjesmama "In a Yugo" - Paul Shanklin i "Yugo 45" - Zabranjenog pušenja.

U njima se većinom šalilo na njegov račun, a popularni "Jugić“ proizvođen je u više varijanti od kojih su neke prilagođavane tržištu na kojem je prodavan. Modeli prodavani u SAD-u bili su bolje izrade. Za američko je tržište pripremljena i verzija s automatskim mjenjačem, no zbog raspada SFRJ nikada nije počeo izvoz tih modela. Yugo je na tržištu Velike Britanije imao šiber.

Ukupno je izvezeno 256.691 Jugića, a 141.511 je prodano na tržištu SAD-a.

Za kraj još koji vic o "Jugiću"; Yugo je dizajniran za petero ljudi... jedan da sjedne na vozačevo mjesto i četvero da guraju. Koja je razlika između Jugića i Jehovinog svjedoka? Jehovinom svjedoku možeš zalupiti vrata.