Veliko interesovanje
5

Nadolazeći superautomobil Alfa Romeo 6C gotovo rasprodan iako još nije dobio "zeleno svjetlo"

D. B.
Šef Alfe Romeo Jean-Phillippe Imparato tvrdi da je nadolazeći superautomobil ove kompanije gotovo rasprodan uprkos činjenici da ga menadžment još uvije nije zvanično odobio, niti je otkriveno kako će izgledati.

Govoreći za autocar, Imparato je kazao da Stellantis tek treba potpisati projekt i učiniti ga zvaničnim, ali je Alfa već primila depozite kupaca koji ne žele propustiti priliku da postanu vlasnici italijanskog sportskog automobila. Ovaj model je poznat pod oznakom 6C i gotovo je rasprodan iako bi trebao biti predstavljen tek ovog ljeta. Međutim, dotad će svi slotovi biti zauzeti.

Što se tiče dizajna, šef Alfe nije želio otkrivati detalje, osim da će biti povezan s "DNK brenda". Stoga se može očekivati automobil s određenim retro detaljima. Moderna verzija slavnih modela TZ2 i 33 Stradale bi bila baš ono što žele kupci "dubokih džepova".

"Radimo na nečemu što bi moglo ostaviti po strani model 8C u muzeju Arese i na šta bismo mogli biti ponosni zbog doprinosa historiji Alfe Romeo. To je ono što želimo", dodao je Imparato.

Stellantis mnogo ulaže u elektrifikaciju pa su čak i brendovi poput Dodgea prisiljeni napustiti V8 motor i preći na ekološki prihvatljiviji pogon. Ipak, Italijani vjerovatno nisu spremni odustati od SUS motora, tako da bi 6C mogao biti posljednji Alfin model s konvencionalnim pogonom. Imparatove izjave podupiru ovakvu ideju.

Neće biti iznenađenje ako novi model dobije elektrificiranu verziju 690T 3,0-litarskog twin-turbo V6 motora koji pokreće i model Giulia Quadrifoglio.

Historijski gledano, Alfina nomenklatura sportskih automobila bila je zasnovana na broju cilindara, a to se odnosi i na modele 6C, 8C i 4C.

Segment u kojem će se naći model 6C također je misterija, ali je jasno da neće biti "igračka za stazu". Imparato je obećao "civilni nivo", koji će omogućiti vlasnicima da svakodnevno voze automobil.

Kako bi se osigurala ekskluzivnost, proizvodnja će biti ograničena na određen broj primjeraka.