U fantastičnom stanju
49

Na prodaju Mitsubishi Lancer Evo koji je pripadao Richardu Burnsu

D. B.
Mitsubishi Lancer Evolution je veoma popularan model, a želja svih ljubitelja je definitivno verzija Tommi Makinen Edition. Međutim, sada entuzijasti imaju priliku posjedovati automobil koji je nekada pripadao preminulom reli fenomenu, velikanu Richardu Burnsu.

Riječ je o modelu Mitsubishi Lancer GSR Evolution V S500 TMR, koji je prešao manje od 1.300 kilometara i koji je poklonjen Burnsu nakon osvajanja titule u poretku konstruktora World Rally Championshipa 1998. godine. S obzirom da je u narednoj sezoni vozio za Subaru, vožnja Mitsubishija bi vjerovatno predstavljala kršenje novog ugovora za Burnsa, no on ga ipak nije prodao.

Automobil je postao dio njegove lične kolekcije te je ostao među ostalim automobilima sve do 2020. godine, kada ga je porodica Burns prodala kompaniji Iconic Auctioneers. Automobil je potom poslan na restauraciju vrijednu gotovo 20.000 eura.

Ispod haube se nalazi 2,0-litarski DOHC četverocilindrični motor s turbopunjačem i poboljšanim hladnjakom te hladnjakom ulja, koji razvija 280 KS. Snagase prenosi na sva četiri točka putem Mitsubishijevog pouzdanog SAWC 4W sistema i Active Yaw Control sistema. Za zaustavljanje se brinu velike Brembo kočnice. Stabilnost je fantastična, čemu doprinosi i širi trag točkova.

Novi vlasnik će dobiti i nekoliko Burnsovih stvari uključujući kačket, putnu knjigu i fotografije automobila iz prošlosti. Za automobil će vjerovatno izdvojiti do 100.000 funti.