Nestajao u noći
32

Na prodaju legendarni "Crni duh" koji je dominirao ulicama Detroita

D. B.
Dodge Challenger, koji je stekao status legende zahvaljujući pobjedama u uličnim utrkama u Detroitu nakon čega je nestajao u noći, ponuđen je na prodaju.

Riječ je o modelu Dodge Hemi Challenger R/T SE iz 1970. godine, koji je poznatiji kao "The Black Ghost" (Crni duh). "Proslavio" se u uličnim utrkama koje su se vozile u Detroitu sedamdesetih.

Iako je vlasništvo nad automobilom dugo bilo misterija, nedavno je otkriveno da je vlasnik bio Godfrey Quails. On je tokom dana radio kao policajac u Detroitu, a također je služio u američkoj vojsci te je dobio odlikovanje Purple Heart.

Nakon što se vratio kući iz vojske, Quails je naručio automobil od kompanije Raynal Brothers Dodge u Detroitu, a preuzeo ga je 5. decembra 1969. godine. Crni Challenger je imao bijelu liniju na repu i "Gator Grain" tretman krova.

S obzirom na činjenicu da je bio policajac, Quails nije mogao dozvoliti da bude uhvaćen u uličnim utrkama. To ga nije spriječilo da učestvuje na lokalnom trkačkoj sceni te je svoj identitet čuvao u tajnosti. Njegov crni Challenger je bio poznat po pobjedama, a nakon toga bi nestajao u noći. Automobil se ponovo pojavljivao nakon nekoliko sedmica ili mjeseci, što mu je pomoglo da stekne status legende i ime "Black Ghost". Quailsova "karijera" je trajala do 1975. godine, no i nakon što se povukao iz uličnih utrka, nikad se nije hvalio svojim avanturama. Ova priča bi možda bila i zaboravljena da nije bilo njegovog sina Gregoryja. Nakon što je Gregory čuo priču od članova svoje porodice, bio je potpuno šokiran kada ga je otac odveo u garažu i skinuo pokrivač s legendarnog Dodgea. Nažalost, godinu kasnije je Quails preminuo od raka, a prije smrti je prepisao automobil na sina.

Automobil je toliko legendaran da mu je počast odala i kompanija Dodge specijalnom verzijom Challengera (2023) nazvanom "Last Call". Baziran na paketu SRT Hellcat Redeye Widebody, moderni automobil razvija 807 KS.

Kolekcionari sada imaju priliku kupiti originalni automobil i to na aukciji koja će se održati između 12. i 20. maja.