Ide na aukciju
2

Na prodaju Hamiltonov pobjednički bolid iz 2010. godine, očekuje se milionski iznos

D. B.
Aukcije su prilika za kupovinu fantastičnih vozila, a kuća RM Sotheby's nikad ne razočara.

Za 18, juli je planirana prodaja bolida koji je pripadao britanskom vozaču, sedmostrukom svjetskom prvaku Formule 1 Lewisu Hamiltonu. Britanac je bolidom upravljao 2010. godine kada je pobijedio na utrci za Veliku nagradu Turske. Procjenjuje se da će bolid na aukciji dostići cijenu između 5 i 7 miliona dolara.

Radi se o McLarenovom bodlimu MP4-25A, kojeg pokreće 2,4-litarski V8 Mercedes-Benz 108X motor. Ovaj bolid je značajno napredniji od prethodnika zbog F-Duct dizajna koji je omogućio bolju aerodinamiku. Zbog toga je bolid bio brži za 9,7 km/h na pravcima. U opisu se navodi da se bolid još uvijek može voziti na stazi te da ima podršku fabričkih timova.

Hamilton je svoju F1 karijeru počeo 2007. godine u Melbourneu, a od tada je učestvovao na 270 utrka te odvezao više od 5.170 krugova. Upisao je 98 pobjeda, 71 podij i 100 pole pozicija, a uz to ima i sedam osvojenih titula svjetskog prvaka. U posljednje četiri sezone je osvojio četiri vezane titule.

Koliko primjeraka McLarena MP4-25A danas postoji u privatnom vlasništvu, nije poznato, ali se vjeruje da ih je veoma malo.