Skoro 20 brendova
29

Na pomolu spajanje Renaulta i Stellantisa u novu megagrupaciju

A. M.
Francuska vlada, koja je najveći dioničar Renaulta i koja također ima vlasnički udio u Stellantisu, podržava plan o spajanju. Ako dođe do spajanja, bit će to nova megagrupacija, koja će pod svojim krovom brojati skoro 20 brendova.

U kuloarima francuske autoindustrije kruže priče o spajanju Renault Grupe i Stellantisa kao trenutno najveće svjetske grupacije automobila, koja pod svojim krovom ima 15 brendova, ako uključimo i nedavno pripojenu kinesku marku Leapmotor. Ako dođe do spajanja ove dvije grupe, svjetska scena će dobiti novu megagrupaciju sa čak 19 brendova, ali i sve francuske marke za jednim stolom.

Ono što francuski i italijanski mediji ističu kao zajednički interes, koji bi prethodio eventualnom spajanju u borbi protiv konkurencije, jeste uspon kineskih proizvođača, napori Evropske unije da postepeno ukine motore s unutrašnjim sagorijevanjem i skupi novi ugovori sindikata. S obzirom da je francuska vlada najveći dioničar Renaulta, ali istovremeno ima dionioce i u Stellantisu, dok proučava Renaultovo spajanje sa Stellantisom službeni Pariz nastavlja podržavati strategiju Grupe Renault da ostane samostalni proizvođač automobila s nekoliko industrijskih i tehnoloških partnerstava.

Predsjednik Stellantisa John Elkann negirao je planove o spajanju, odgovarajući na špekulacije medija o povezivanju s Renaultom, koje je odbio komentarisati. S druge strane, vlada je od samog početka podržavala strategiju generalnog direktora Renaulta Luce de Mea da izgradi novu električnu i softversku jedinicu sa sjedištem u Francuskoj pod nazivom Ampere. Međutim, veza između Renaulta i Amperea je postala nestabilna nakon izlaska grupe iz Rusije 2022., njenog drugog najvećeg tržišta nakon Francuske u to vrijeme.

Iako je prepoznala da Renaultu nedostaju obim i resursi njegovih rivala, vlada je također podržala napore kompanije da izgradi veze van svojih tradicionalnih saveznika kao što su Nissan i Mitsubishi uspostavljanjem partnerstava sa Geelyjem, Saudi Aramco, Googleom i Qualcommom. Dodatno, Renaultov plan iz 2019. o spajanju s Fiat Chrysler grupacijom prije nastanka Stellantisa, upravo je sabotirao Nissan i zato francuska vlada sada više gura Renault da osamostali i okrene novim i profitabilnijim partnerstvima.

Sa svojom vrijednošću na berzi koja stagnira na oko 10 milijardi eura, uprkos poboljšanim finansijama u 2023., Renault se na finansijskim tržištima često navodi kao potencijalna meta za preuzimanje. Stellantis je jedna od najprofitabilnijih grupa u industriji i ima tržišnu kapitalizaciju s više od 85 milijardi eura.