Tokom čišćenja terena
0

Na lokaciji Teslinog budućeg postrojenja pronađene bombe iz Drugog svjetskog rata

D. B.
Na šumovitoj lokaciji blizu mjesta gdje će biti buduće postrojenja Gigafactory 4 kompanije Tesla pronađene su neeksplodirane bombe iz Drugog svjetskog rata.

Tesla napreduje u planovima otvaranja postrojenja Gigafactory 4 u okolini Berlina u Njemačkoj gdje namjerava proizvoditi Model 3 i budući Model Y za evropsko tržište.

No, na lokaciji su radnici koji čiste površinu pronašli neeksplodirane bombe koje potječu iz Drugog svjetskog rata, a bacile su ih američke snage. Radi se o 25 neeksplodiranih bombi te oko 90 kg municije.

Bombe se nerijetko nalaze u Njemačkoj i drugim nekadašnjim ratnim zonama. Magazin Smithsonian je 2016. godine objavio da se iz njemačkog tla svake godine ukloni više od 2.000 tona neeksplodiranih sredstava.

Bomba teška 500 kg pronađena je prošle sedmice u Kelnu. Plan je da eksperti na siguran način unište bombe u skoroj budućnosti.

Direktor kompanije Tesla Elon Musk je u novembru najavio da će prvo evropsko postrojenje biti izgrađeno u Grunheideu u Njemačkoj nedaleko od Berlina, a uključivat će i obližnji inžinjerski i dizajnerski centar.

U Šangaju je postrojenje Gigafactory izgrađeno za samo deset mjeseci, ali će u Evropi biti potrebno više vremena. Trenutno se vrši čišćenje terena, a početak proizvodnje Modela 3 i Modela Y u postrojenju se očekuje 2021. godine. Godišnji kapacitet će u početku biti 150.000 vozila godišnje, a vremenom će dostići 500.000.