Hyundai
0

Na BH tržištu predstavljena nova redizajnirana Sonata

Sarajevo-x.com
Luksuzna Hyundai Sonata je ponovo oživjela i tako je postala Sonata šeste generacije. Više stila, poboljšane vozne osobine, povećana snaga i ekonomičnost te značajno unaprijeđeni enterijer po pitanju dizajna i tehnologije čine Sonatu jednim od najnaprednijih automobila u segmentu.

Zahvaljujući izmjenama pri konstruisanju ovjesa i upravljačkog mehanizma nova Sonata je po pitanju voznih osobina više "eVropska", a izmjenjeni eksterijer Sonatu čini još elegantnijom i ljepšom. Ipak na oko najvidljivije izmjene odnose se na enterijer.

Hyundaijevi dizajneri nastojali su zadržati elegantnu liniju automobila, što je bila odlika prethodne generacije predstavljene 2004. godine, dodavši joj novu svježinu i dozu agresivnosti kroz mnoge detalje. Tome prvenstveno pridonosi novi izgled prednjeg dijela automobila, nova maska hladnjaka, nova svijetla i novi odbojnik. Elegantna bočna silueta automobila sada je još izraženija zahvaljujući novo dizajniranim naplatcima. Isto vrijedi i za stražnji kraj Sonate na kojem se nalaze nova, veća svijetla i elegantni odbojnik.

Poboljšanja enterijera toliko su značajna da zaslužuju status potpuno novog modela. Nova ploča s instrumentima i središnja konzola osim estetske imaju i funkcionalnu vrijednost, jer je ergonomija sada na još višoj razini. Poseban naglasak je posvećen odabiru prestižnijih materijala, a sve bez kompromitiranja prostranosti. Poboljšanja uključuju i novi dizajn instrumenata sa LED osvjetljenjem u plavoj boji, novu središnju konzolu i nove prekidače koji omogućuju jednostavno korištenje. Kada govorimo o dizajnu enterijera svakako još treba izdvojiti novi audio sistem kompaktibilan sa MP3 sistemom, te izrazito udobna sjedišta sprijeda i straga.

Kao i svi Hyundai automobili, nova Sonata konstruisana je da maksimalno štiti putnike u slučaju nesreće. Struktura karoserije s ojačanim nosačima krova i bočnim ojačanjima u karoseriji i vratima rezultat su mnogih testiranja u Hyundaijevim razvojnim centrima. Kao dodatak sigurnosti u standardnoj opremi svake Hyundai Sonate nalazi se osam zračnih jastuka. Aktivna sigurnost uključuje i četvero kanalni ABS sistem sa elektronskom raspodjelom sile kočenja u standardnoj opciji te ESP sistem elektronske stabilnosti s kontrolom proklizavanja. Očekuje se da će nova redizajnirana Sonata dobiti maksimalnih pet zvijezdica na najprestižnijem testu za sigurnost (NHTSA).

Značajno je dorađen i upravljački sistem koji je sada mnogo direktniji (sa 3,28 okretaja upravljača od jedne do druge tačke na 3,01 okretaj). To je povećalo osjećaj za upravljanje i ubrzalo reakcije vozača. Također, kod ovjesa su smanjene vibracije i buka što značajno pridonosi udobnosti u vožnji.

Novu Sonatu pokreće unaprijeđeni 2.0 CRDi VGT motor sa povećanom snagom na 150 KS (110 kW). Turbo dizelski motor dostupan je u kombinaciji s šestero stepenim ručnim i četvero stepenim automatskim mjenjačem.

Nova Hyundai Sonata na BH tržištu dostupna je u tri paketa opreme, Business, Glamur i Prestige. Kada je oprema automobila u pitanju nova Sonata nudi gotovo sve što je danas dostupno u automobilskoj tehnologiji, te po pitanju serijske opremljenosti prednjači u odnosu na konkurenciju.