Jedan od 25 primjeraka
5

Na aukciju uskoro ide zanimljiv podsjetnik na legendarni automobil Lancia Stratos

E. L.
U aukcijskoj kući Bonhams očekuju da će budući vlasnik prvog od ukupno 25 planiranih novih Stratosa morati da izdvoji najmanje milion dolara.

Iako je Lancia svoj legendarni dvosjed koristila čak i u trci izdržljivosti 24 sata Le Mansa, osnovni zadatak Stratosa bio je učešće u rally trkama u kojima je sredinom sedamdesetih godina ostvario izvanredne rezultate na svjetskoj sceni (tri titule u poretku konstruktora). Nasljednik modela Fulvia HF proizvodio se od 1973. do 1978. godine i pokretao ga je centralno smješten 2,4-litarski V6 motor koji je Ferrari prije toga koristio u modelu Dino.

Četrdesetak godina poslije, nakon zastoja i odlaganja, u italijanskoj kompaniji MAT (Manifattura Automobili Torino) napravit će 25 primjeraka podsjetnika na originalni Stratos, a prvi primjerak s karoserijom u bojama rally verzije iz sedamdesetih godina bit će ponuđen na aukciji koju 6. februara u Parizu organizuje aukcijska kuća Bonhams.

Iza naziva MAT New Stratos Coupe krije se automobil čiji dizajn potpisuje studio Pininfarina, a novi Stratos zasnovan je na osnovici Ferrarija F430 Scuderia i pokreće ga 4,3-litarski V8 motor koji umjesto standardnih 510 raspolaže s 547 KS.

Za prijenos snage na zadnju osovinu zadužen je 6-stepeni automatski mjenjač, a u MAT-u kažu da je snažniji Stratos istovremeno pedesetak kilograma lakši od automobila na čijoj je osnovici nastao.