Istaknuti kritičar
7

"Mrzitelj" Tesle izdvojio 800.000 dolara i spasio Roadstere iz Kine nakon 12 godina

D. B.
Poznati kritičar Tesle, Dan O'Dowd, izdvojio je gotovo milion dolara za tri "nova" Roadstera, koji su bili "zaglavljeni" u Kini 12 godina.

Milijarder O'Dowd i njegov The Dawn Project su nedavno prikazali dvije reklame na Superbowlu u kojim su tvrdili da je Teslin softver za autonomnu vožnju, koji je dio automobila poput Modela 3 i Modela S, opasan.

Međutim, uprkos tome, upravo je O'Dowd izdvojio 800.000 dolara za kupovinu tri Teslina Roadstera stara više od desetljeća. Automobili su se pojavili u vijestima prošle godine kada su otkiveni u transportnim kontejnerima u Kini. Kineska kompanija ih je kupila 2011. godine u namjeri da ih rastavi i prouči, no carinici su blokiralni uvoz te su automobili proveli 12 godina u kontejnerima prije nego su vraćeni u SAD.

Fotografije automobila su postale viralne prošle godine, no priča je zaboravljena sve dok ih ekipa YouTube kanala "Whats's Inside" nije pronašla u radionici koju vodi specijalist za Roadstere Carl Medlock.

Ispostavilo se da O'Dowd zapravo i nije toliki mrzitelj Tesle jer pored tri "kineska" Roadstera posjeduje još dva primjerka od ukupno oko 2.000 proizvedenih dvosjeda između 2008. i 2011. godine.

Teslinim automobilima vraćenim iz Kine bit će potrebno mnogo pažnje kako bi se vratili u vozno stanje. S obzirom da su mnogo vremena proveli bez punjenja, njihove baterije su uništene. Stoga O'Dowd mora potrošiti oko 100.000 dolara na baterije, što je dodatak na iznos od 800.000 dolara plaćen za automobile. Također, svaki od tri električna Roadstera treba i kozmetičke popravke.

Kad automobili budu dovedeni u savršeno stanje, O'Dowd ih ne planira voziti. Modlock tvrdi da će biti čuvani kao muzejski eksponati.