{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Motocikl slavi 125. rođendan

F
29.8.2010. u 15:08
2
3
Motocikl slavi 125. rođendan
2
Motocikl slavi 125. rođendan
Motocikl danas slavi 125. rođendan i njemački mediji podsjećaju da je prvi model, sa drvenim okvirom i takođe drvenim točkovima, u svoje vrijeme bio smatran "čudom".
Poznat kao "otac" motora sa unutrašnjim sagorjevanjem, nemački oružar a kasnije inženjer Gotlib Dajmler je u saradnji sa Vilhelmom Majbahom 1885. proizveo prvi dvotočkaš opremljen tom vrstom motora.

Prvi motocikl je pokretao jednocilindrični četvorotaktni motor i za pogon je koristio tada novo čudesno gorivo - benzin.

Motor se palio pomoću ručke za okretanje. Motocikl je bio opremljen sa dva pomoćna točka, po jedan sa obje strane koljenaste osovine, a čitav motor je bio smješten unutar aluminijumskog kućišta osovine.

Dajmler je svoj patent zaštitio 29. augusta 1885. godine, ali je uskoro zaključio da prototip motora nije dovoljno snažan i da je motocikl "Petroleum Rajtvagen", kako se tada zvao, jedna nestabilna mašina koja je izuzetno teška za vožnju, čemu ni malo nije pomagalo stanje tadašnjih puteva.

Budući da je bio istinski vizionar, Dajmler je odlučio da usjmeri pažnju na proizvodnju "kočije bez konja" - preteču modernog automobila - tako da je "Petroleum Rajtvagen" ostavljen zaboravljen na mjestu gdje se i danas može videti, u muzeju "Dajmler-Benc" u njemačkom gradu Štutgart-Untertufurkhajm.

Dajmlerov san je bio da njegovi motori služe čitavom čovječanstvu i doživio je da vidi da se oni koriste na zemlji, vodi i u vazduhu.

Taj njemački inženjer je umro tri godine prije prvog leta braće Rajt, ali je doživio da njegovi motori pokrenu let balonom, prvi motorni čamac i naravno, automobil.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: