Sedan i karavan
14

Mitsuoka Ryugi je "lažni Britanac" baziran na Toyoti Corolli

D. B.
Kompanija koja je ranije pretvorila Hondu Civic u "lažni" Dodge Challenger sada je predstavila svoj novi projekt baziran na Toyotinom modelu Corolla.

Riječ je o kompaniji Mitsuoka, koja je preradila Corollu i dala joj britanski šarm. Model nazvan Ryugi je zapravo prisutan od 2014. godine, no sada je dobio određene promjene i dodatnu opremu, dok je zadržao "čudni" vanjski izgled koji podsjeća na Rover P5 iz pedesetih godina prošlog stoljeća, ali i na Jaguar Mark II iz iste ere.

Mitsuoka Ryugi dolazi u formi sedana i karavana, a ispod retro ruha je zapravo prethodna generacija Toyotionog modela Corolla (E160) s JDM sepcifikacijama, koja se još uvijek proizvodi kao sedan Corolla Axio i karavan Corolla Fielder i to uprkos činjenici da je najnovija generacija E120 lansirana još 2018. godine. Od 2022. godine Toyota staru generaciju proizvodi samo kao flotno vozilo.

Ryugi je dostupan s pogonom na prednje i na sva četiri točka. Pokreće ga 1,5-litarski bezinski motor kombinovan s hibridnim sistemom i uparen s petotepenim manuelnim i CVT mjenjačem koji radi samostalno ili s hibridnim sistemom. Model je za 2024. godinu dobio više opreme, a sve verzije osim osnovne dolaze s prednjim i stražnjim parking senzorima.

Kao i kod drugih Mitsuokinih modela, modifikacije su ograničene na eksterijer, jer je unutrašnjost u velikoj mjeri preuzeta od standardne Corolle. Ipak, kompanija na upravljač stavlja svoj logotip, kao i na sjedišta, no tu se otprilike promjene i završavaju. Ogromne promjene eksterijera i standardna Corollina unutrašnjost čine ovaj automobil još čudnijim.

Cijene se kreću od 20.300 do 27.200 dolara.

Vezani članci