Stopama Punta
2

MiTo uskoro više neće biti u ponudi Alfa Romea

Klix.ba
Alfin trovratni model koji je svoje mjesto pod suncem tražio u B segmentu, po svemu sudeći, početkom naredne godine povlači se iz ponude italijanskog brenda.

Kada su u Alfa Romeu u junu otkrili planove za period od 2018. do 2022. godine svi su mogli vidjeti da je Alfin najmanji model u ponudi bio prisutan samo u koloni koja se odnosi na tekuću godinu, što je bila prva naznaka da MiTo broji svoje posljednje dane.

Dva mjeseca kasnije direktorica italijanske automobilske kompanije zadužena za evropske modele (Roberta Zerbi) izjavila je da zbog slabe potražnje Alfa Romeo od naredne godine u ponudi više neće imati model Mi(lano)To(rino) koji je premijerno predstavljen 2008. godine, a smatrao se mnogo profinjenijim izdanjem FIAT-ovog penzionisanog modela Grande Punto na čijoj je osnovici nastao.

Uz činjenicu da se radi o prilično vremešnom modelu, MiTo se pridružuje društvu manje praktičnih trovratnih automobila koji su zbog slabe potražnje prestali da se proizvode (Land Rover Evoque, Peugeot 208, SEAT Leon SC, SEAT Mii...).

Zerbi je u izjavi dodala kako se nada da će kupci koji su zainteresovani za MiTo odabrati neki drugi model iz Alfine aktuelne ponude koja će u dogledno vrijeme biti proširena s dva nova crossovera, novim izvedenicama zasnovanim na modelima Giulia i Stelvio i novim modelima sa starim poznatim oznakama (8C i GTV).