Dio historije Formule 1
0

Minardijev bolid s Fordovim V10 motorom traži novog vlasnika

D. B.
U Velikoj Britaniji je na prodaju ponuđen Minardijev bolid iz Formule 1.

Radi se o Minardijevom bolidu s brojem šasije M198-01, koji je bio prvi M198 model napravljen za sezonu Formule 1 1998. godine. Debitovao je na utrci za Veliku nagradu Australije, a vozio ga je Shinji Nakano. Japanski vozač je ostvario 22. startnu poziciju, no morao je odustati u osmom krugu zbog kvara.

Bolid je potom korišten na utrci za Veliku nagradu Brazila, koju je Nakano startao sa 18. pozicije. Uslijedilo je novo odustajanje, ovog puta nakon trećeg kruga. Posljednji "nastup" je bolid imao u Argentini. Nakano je startao s 19. pozicije, a završio je na respektabilnom 13. mjestu.

Nakon završetka sezone se bolid koristio za izložbe, a također mu je promijenjen izgled kako bi odgovarao Minardijevom bolidu iz 1999. godine. Minardi ga je posjedovao do 2001. godine kada ga je prodao producentskoj kompaniji.

Graham North je kupio bolit 2011. godine i poslao ga u kompaniju Tour-De-Force-Engineering (TDF), koja je kontaktirala Minardijev tim i kupila mnogo rezervnih dijelova. U periodu od 18 mjeseci je bolid ponovo složen te je vožen na nekim poznatim stazama uključujući Spa-Francorchamps. Pokreće ga Fordov V10 motor, a bolid s eprodaje po cijeni od 425.000 funti.