auto
12

Mercedesov električni crossover stiže do 2025. godine

Klix.ba
Kompanija Mercedes-Benz će se priključiti rastućem tržištu električnih crossovera produkcijskom verzijom koncepta Generation EQ.

Mercedesova fabrika u Bremenu u Njemačkoj će obavljati proizvodnju EV CUV-a, koji će biti prvi od deset električnih modela koji će biti predstavljeni prije 2025. godine.

Koncept Generation EQ je debitovao na Sajmu automobila u Parizu kao futuristički crossover. Pokreću ga električni motori postavljeni na prednjoj i stražnjoj osovini koji zajednički isporučuju 400 KS i 700 Nm obrtnog momenta. Koncept od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od pet sekundi.

Proizvodnja električnog crossovera još uvijek nije blizu, ali se zna da će biti napravljen u formi crossover coupea. Mercedes je obećao domet do 500 km, ali to neće biti dovoljno da bude vodeći u segmentu. Tesla Model X P100D je već dostupan u Evropi i može preći 542 km.

Litij-jonsku bateriju će osigurati Daimler iz svoje podružnice Accumotive. Kompanija će investirati 55 miliona eura u dobavljača, odnosno u unapređenje fabrike u Kamenzu u Njemačkoj. Kompanija će uskoro proizvoditi baterije za sve Mercedesove i Smartove električne i plug-in hibridne automobile.

Audi također namjerava ući na pomenuto tržište sa modelom E-Tron koji će imati domet od 500 km. BMW će proizvesti električnu verziju nadolazeće generacije modela X3, koja se očekuje 2018. godine.