Koncepti
29

Konkurencija raste: Mercedes predstavio električni SUV, na cestama 2019.

Klix.ba
Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz predstavio je konceprt SUV električnog automobila pod nazivom Generation EQ.

Automobil baziran na GLC Crossoveru predstavljen je u četvrtak u sklopu tekućeg Paris Motor Showa. Čelnik Mercedes-Benza Dieter Zetsche rekao je da će električni SUV na cesti biti za tri godine u isto vrijeme kao GLC Crossover koji će koštati 35.000 eura.

Generation EQ će jednim punjenjem biti sposoban preći 500 kilometara. Pored predstavljenog SUV-a, Mercedes je ranije najavio kreiranje četiri nova električna automobila do 2020. godine.

Još jedan njemački proizvođač, Volkswagen, predstavio je električnovozilokoje će moći prelaziti daljine od 400 kilometara do 600 kilometara, zavisno od tipa baterije. Automobile planira pustiti u prodaju kao i Mercedes – 2020. godine, dok autonomna vozila planira prodavati 2025. godine.

Činjenica da se proizvođači automobila sve više fokusiraju na vozila sa sve većim kapacitetom baterija dokazuje stvaranje žestoke buduće konkurencije.

Tesla Motors nedavno je najavio proizvodnju novih baterija koje će najpopularniji Model S jednim punjenjem pokretati na udaljenostima od 500 kilometara.