Rješenje za mir u autu
0

Mercedes: Vozaču navigacija, suvozaču TV

Sarajevo-x.com
U Mercedesu su shvatili kako je nekada kada se dvoje ljudi ne slažu oko nečega, najbolje razdvojiti ih. Ovaj put su inovitivni inžinjeri iz Stuttgarta ponudili sistem displeja u centralnoj konzoli koji omogućava dvostruko praćenje, tačnije da istovremeno vozač može pratiti instrukcije navigacijskog uređaja, a da suvozač neometano uživa u gledanju TV-a.

Mercedesova Splitview tehnologija je već isprobana i provjerena, te će svoju premijeru imati na ljeto naredne godine, a iza cijele priče stoji 8-inčni digitalni displej, koji omogućava p istovremenu projekciju dvije različite slike. U suštini Splitview tehnologija funkcioniše na osnovu vrlo jednostavnog principa, a temelj funkcionisanja je TFT-LCD displlej koji prikazuje dvije slike istovremeno, ali na taj način da piksele dvaju slika stavlja jedne do drugih neizmjenično. Sljedeći korak je stvaljanje filtera koji pod određenim uglovima razdvaja te izmješane piksele i čini svaku sliku vidljivom. Naravno, zavisno od toga na kojem mjestu u automobilu sjedite zavisi i to koju sliku ćete moći vidjeti. Zahvaljujući ovom rješenju, koje u suštini i ne zahtjeva opsežan razvoj nove tehnologije uskoro će u automobilima putnici moći uživati u slici sa tv ili DVD prijemnika, bez da zbog toga vozačeva pažnja mora biti ometana, ili da se mora prekidati rad navigacijskog uređaja.

Splitview rehnologiju Mercedes-Benz je razvio u saradnji sa Boschom, a prvi model koji će biti odaren ovim itekako korisnim sistemom koji podiže nivo sigurnosti je očekivano S-Klasa, koja kao i uvijek mora biti poligon za testiranje i uvođenje noviha tehnologija. Mercedesova i Boschova ekipa stručnjaka je mislila na sve, pa je tako mogućnost ometanja vozača u potpunosti isključena tako što je ostavljena mogućnost prključivanja slušalica, putem koji će vozač bez ometanja slušati instrukcije sa navigacije, ili će putnici bez ometanja uživati u filmu ili muzici.

U Mercedesu još uvijek nisu htjeli otkriti koliko bi trebao koštati Splitview sistem kao element doplatne opreme, ali u svakom slučaju u prvim godinama egzistencije biće ponuđen samo u najskupljim modelima i po ne baš tako pristupačnim cijenama.