auto
0

Mercedes potvrdio proizvodnju CLS Shooting Brakea

Sarajevo-x.com
Njemački proizvođač automobila "Mercedes" je potvrdio da će koncept CLS Shooting Brake biti pretvoren u produkcijski model u sljedeće dvije godine.

Koncept je prvobitno predstavljen na sajmu automobila u Pekingu ove godine. Automobil posjeduje CLS-ov prednji kraj, ali njegova kosa linija krova je znatno niža u odnosu na tradicionalni karavan. Od karavana E-klase je malo duži, ali je i deset centimera niži, tako da ipak neće imati više prostora u prtljažniku.

Iz kompanije je potvrđeno da će produkcijska verzija automobila biti spremna za tržište do 2012. godine. Proizvodnja će biti bazirana u Sindelfingenu zajedno sa standardnim CLS-om i E-klasom. Promjenjeno je i ime automobila iz "Break" u "Brake".

"Godine 2004. je kompanija uspostavila novi segment Coupeom CLS sa četverim vratima kojim je stvorena istinska dizajnerska ikona. Oko 170.000 kupaca širom svijeta su pokazali svoje oduševljenje ovim automobilom. Odluka o proizvodnji modela CLS Shooting Brake naglašava vodeću ulogu "Mercedesa" u pogledu inovativnih koncepata putničkih automobila i njihovog dizajna. To je ono što kupci traže od nas", rekao je šef "Mercedesa" Dieter Zetsche.

Može se očekivati da će CLS Shooting Brake posuditi mnoge varijante motora koje su predstavljene za drugu generaciju modela CLS, uključujući 3,5-litarski V6 motor i 4,6-litarski V8 benzinac sa turbopunjačem, kao i 3,0-litarski v6 common-rail dizelaš. Ovakva politika će se vjerovatno odnositi i na AMG verziju koju bi mogao pokretati v8 motor sa dvostrukim turbopunjačem, a koji također dijele modeli CL63 i S63 AMG.