Spreman za WEC
12

McLarenov novi 720S GT3 Evo izgleda fantastično, utrkivat će se na Le Mansu

D. B.
McLaren je predstavio svoj potpuno novi model 720S GT3 Evo za FIA World Endurance Championship (WEC), a to što izgleda fantastično ne iznenađuje nikoga.

Automobil nosi novu crnu i narandžastu livreju, dobio je masivne usisnike zraka s obje strane te set proširenih krilaca, lukovi točkova su više zaobljeni, a na felgama su Goodyear gumje umjesto prošlosezonskih Pirellijevih. Takmičarksi par automobila će nositi brojeve 65 i 95, koji označavaju McLarenovu pobjede na Le Mansu 1995. godine s modelom F1 GTR.

Pored ogromnih branika i splitera, koji su primjetno agresivniji u odnosu na prethodnika, stražnje krilo je također šire.

O poboljšanjima M840T 4,0-litarskog twin-turbo V8 motora zasad nema informacija, no mogao bi razvijati između 550 i 600 KS. Većina GT3 automobila je fokusirana na aerodinamičke trikove više nego na brutalnu silu kako bi ostvarili najbolja vremena, tako da treba očekivati da će samo zahvaljujući poboljšanjima eksterijera McLarena prethodno postavljena vremena na stazama biti poboljšana za sekundu ili dvije.

Ovo će biti prvi put da će se McLaren takmičiti na sve tri "Triple Crown" utrke u istoj godini, a u prošlosti je pojedinačno osvajao svaku od njih.

Nova sezona u WEC-u počinje 2. marta u Kataru, a šestočlana McLarenova posada će učestvovati u osam utrka uključujući Le Mans, gdje McLarena nije bilo od 1997. godine.