Za Extreme E takmičenje
29

McLaren konačno odlučio napraviti SUV

D. B.
U McLarenu su konačno "prelomili" i odlučili pratiti trend te proizvesti SUV.

Ova godina je donijela značajne transformacije u McLarenu koji je predstavio prvi hibrid serijske proizvoodnje u formi modela Artura sa V6 motorom. Ranije ove godine se pozdravio od Sport Series modela, a najavljen je ulazak McLaren Racinga u Extreme E takmičenje 2022. godine. Ovo je potpuno električna off-road serija, tako da McLarenu treba nešto potpuno drugačija od modela 570S da bi se takmičio. Upravo takav model je najavljen teaserom.

McLaren je na Instagramu objavio teaser s datumom 3.11.2021. i hashtagom #McLarenXE, kojim definitivno najavljuje dolazak trkaćeg električnog SUV-a za Extreme E takmičenje.

Teaser nagovještava izgled gornje polovine SUV-a, a vide se i mišićavi blatobrani, izrezi za prednja svjetla, a čini se i da je karoserija u mat crnoj boji. Karoserija očigledno krije ogromne off-road gume. Također, McLaren je objavio i teaser bočnog profila koji otkriva uske prozore, kao i stražnje lukove točkova koji se podižu visoko. Jasno je da električni automobil ima veliki klirens.

Iako je iz McLarena ranije rečeno da neće proizvoditi SUV, dogodile su se i čudnije stvari. Trkaći XE bi mogao nagovijestiti kako će izgledati budući McLarenov SUV, pod uslovom da ikada uđe u serijsku proizvodnju.

Tehničkih detalja zasad nema, ali je Extreme E-SUV Odyssey 21 predstavljen 2019. godine specijalno za Extreme E takmičenje ponudio ideju šta se može očekivati. Odyssey 21 razvija 500 KS, od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,5 sekundi, a može savladavati nagib od 52 stepena.