Vrijedan jubilej
0

Mazda slavi 50 miliona proizvedenih automobila u Japanu

Klix.ba
U japanskoj automobilskoj kompaniji Mazda imaju razloga za slavlje, jer su za nešto više od 86 godina od osnivanja u japanskim proizvodnim pogonima napravili 50 miliona automobila.

Priča o Mazdi počela je 1931. godine kada je u Hiroshimi počelo sklapanje kamioneta koji su imali samo tri točka. 29 godina nakon toga Mazda se s modelom R360 Coupe priključuje automobilskim proizvođačima koji u ponudi imaju i putničke automobile.

Nova druga tvornica u japanskom gradu Hofu počinje s radom 1982. godine, a s nastojanjem da do 2024. godine iz Mazdinih proizvodnih pogona godišnje izlazi dva miliona automobila, u kompaniji ovih dana proslavljaju 50 miliona proizvedenih automobila u japanskim tvornicama, što je u svijetu automobilskog biznisa jubilej vrijedan pažnje.

U obraćanju na prigodnoj ceremoniji prvi čovjek kompanije Masamichi Kogai rekao je: "Idemo naprijed i trudit ćemo se da kroz različite inicijative i u budućnosti ostanemo među najboljima. Evolucija neće stati u našim matičnim tvornicama u Hiroshimi i Hofu čiju ćemo tehnologiju koristiti i u našim pogonima izvan Japana".

Najupućeniji analitičari tvrde da posvećenost prema stalnom unaprijeđivanju i brzo prilagođavanje trenutnim zahtjevima, uz najmoderniju tehnologiju i tradicionalne vrijednosti koje se poštuju u Japanu, Mazdi (čiji automobili, definitivno, „ne vole“ automehaničare) predviđaju svijetlu budućnost.