|

Mazda razvila bioplastiku za vanjske dijelove automobila

Mazda razvila bioplastiku za vanjske dijelove automobila
0
Klix.ba
23.12.2014. u 11:20
5
komentara
0

dijeljenja
Mazda razvila bioplastiku za vanjske dijelove automobila
Mazda Motor Corporation je razvila bio-baziranu sintetičku plastiku pogodnu za vanjske dijelove automobila.
Nova bioplastika će umanjiti uticaj Mazde na okoliš. Napravljena od biljnih materijala, ne zahtijeva farbanje, a može se izraditi u različitim bojama na biljnoj osnovi, ova plastika isključuje preradu naftnih derivata i stvaranje negativnih nus-produkata, ali i ograničava isparavanja organskih spojeva.

Obzirom da je struktura materijala obojena, dijelovi imaju posebnu dubinu boje, ali i glatkoću i sjaj ogledaja, kvalitetniju od one koja se može postići uobičajenim farbanjem plastičnih dijelova automobila.

Mazda, već godinama, proaktivno djeluje u segmentu razvoja biomaterijala. Mazda BioTechMaterial je ime broj jedan u automobilskoj industriji, kada su u pitanju visoka čvrstoća, otpornost na toplotu i bio/ biljno porijeklo materijala za dijelove unutrašnjosti automobila. Također, Mazda BioTechMaterial je pionir u izradi bio-presvlaka sjedišta, u potpunosti napravljenih od biljnih vlakana.Da bi bila pogodna za vanjske dijelove automobile i otporna na klimatske oscilacije, bioplastika treba biti izuzetno otporna na ekstremne klimatske pojave, ogrebotine i udarce. Mazda je sada uspjela proizvesti takav material – pogodan, kako za interijer, tako i eksterijer vozila. To je postignuto optimiziranjem sastojaka koji omogućuju kvalitetno modeliranje i izdržljivost, uz dodatak obojenih komponenti za izradu dijelova u boji (u proceduri je registracija patenta na svjetskom nivou). Ovo će omogućiti kompaniji da proizvodi dijelove jednake trajnosti kao i konvencionalni farbani dijelovi od ABS plasike, uz prednosti neuporedivo boljeg završnog izgleda i mogućnosti modeliranja, što će dizajnerima otvoriti nove horizonte.

Nova bioplastika će se prvi put koristiti za dijelove unutrašnjosti nove Mazde MX-5 (2015.godine), a zatim će tražiti put ka vanjskim komponentama ostalih modela. Prototip Mazda BioTechMateris dijelova izrađenih od novog materijala, prikazan je prvi put na Sajmu tehnologija zaštite životne sredine Eco-Product 2014, koji je upravo održan u Tokiju. Materijal je razvijen u saradnji sa Mitsubishi Chemical Corporation.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...