S rotacionim motorom
5

Mazda razvija sportski automobil RX-9

D. B.
Koncept Mazda RX-Vision (Foto: EPA-EFE)
Koncept Mazda RX-Vision (Foto: EPA-EFE)
Japanski magazin Motor Magazine je objavio da Mazda razvija sportski automobil RX-9, a svoje tvrdnje bazira na podacima o patentu.

Patent pod nazivom Vehicle Shock Absorption Structure prikazuje platformu koje trenutno nema u Mazdinoj ponudi hatchbacka, limuzina i SUV-ova. Sve ukazuje na to da kompanija razvija nasljednika sportskog modela RX-8 s rotacionim motorom.

U izvještaju se navodi prisustvo dvostrukih poprečnih ramena te masivnog prednjeg mosta koji ukazuje na to da je motor smješten naprijed centralno.

S obzirom na to da je prostor za motor veoma mali, moguće je da Mazda razvija novi kompaktni rotacioni motor održavajući tradiciju koju su započeli legendarni modeli RX-7 i RX-8.

U izradi se koristi plastika ojačana karbonskim vlaknima te aluminij jer je prioritet smanjiti težinu.

Izvor iz Mazde je otkrio da će RX-9 zaista koristiti novorazvijenu platformu koja se neće koristiti za ostatak ponude.

Mazda je ranije ove godine osigurala patent za novi tip turbopunjača dizajniranog za rotacioni motor s ciljem poboljšanja efikasnosti usisa, pefromansi te sprečavanja ulaska čađi i vode u komore za zagorijevanje.

Šef Mazdinog dizajna Ikuo Maeda je ranije potvrdio za Autocar da se razmišlja o produkcijskoj verziji koncepta RX-Vision iz 2015. godine.