Auto-moto show
229

Ludnica na mostarskoj pisti: Najbrži automobili i motocikli iz regije u borbi za trofeje

Piše: R. D.
Mostarska pista i ovog vikenda poprište je uzbudljivih utrka ubrazanja na 402 metra. Najbolji vozači iz regije odmjeravaju snage na tradicionalnom Auto-Moto Street Show Mostar 2018.

Prava atrakcija bio je Igor Franjević iz Zagreba sa svojim motociklom Suzuki GSXR 1000 u seriji Pro DRAG. Njegov motocikl ima vilibar i nitro, a trenutno je još u fazi podešavanja i koristi samo 25 konja nitra. Kapacitet mu je mnogo veći.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Danas sam oborio svoj rekord na 402 metra i on je trenutno 9:22. Nisam gledao na kazaljku, ali mislim da sam išao oko 240 km/h. Ovo je jako skup sport, motor je desetak hiljada eura, a uloženo je još u njega desetak hiljada", kazao je Franjević.

Krešimir Šimir, predsjednik AK Hercegovina, kaže kako je ovo tradicionalna automobilistička manifestacija, utrke ubrzanja, koje se na pomoćnoj pisti Aerodroma Mostar održavaju od 2008. godine.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Sigurno je ovo jedna od najboljih utrka na cijelom Balkanu. Održavamo prvenstvo Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, tekođer i prvenstvo motora za našu državu. Nikad neizvjesnija završnica, 130 prijavljenih vozila, svi mogu pobijediti, apsolutna ludnica", kazao je Šimić.

Mnogo vozila od hiljadu konja, kaže organizator, odlična prilika za provesti sjajan vikend.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Istakao je dvostrukog prvaka Marija Matuševskog, Esada Došljaka s Corsom iz Srbije, Danijel Kovačić, Seada Agića iz Sarajeva. "Svi su u bod dva, svak svakoga može stići i prestići", zaključio je Šimić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Nakon današnjeg dana sutra je na programu veliko finale. Utrke kreću već od osam sati, a ulaznica je 5 KM.