{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Limuzinu Baracka Obame s pravom nazivaju "Zvijer"

23.10.2013. u 12:26
0
75
Limuzinu Baracka Obame s pravom nazivaju "Zvijer"
0
Novi detalji o limuzini kojom se vozi američki predsjednik Barack Obama pojavili su se na internetu, tri godine nakon što se u javnosti prvi put pojavilo vozilo poznato kao "Zvijer".
Iako nalikuje na standardni Cadillac, predsjednička limuzina je gotovo u potpunosti drugačija od njega. Čak su i značke na haubi i prtljažniku veće u odnosu na standardnu limuzinu. Do sada je GM-ova sestrinska kompanija R&D proizvela 12 limuzina u Detroitu, a za ovaj automobil se kaže da je to "kamion koji izgleda poput limuzine".

Na 100 pređenih kilometara Obamina limuzina troši 65,5 litara goriva, a teška je blizu 6.800 kg. Njena cijena je 1,5 miliona dolara, a osigurana je ekstremno debelim pločama na vratima, koja su toliko teška da ih je gotovo nemoguće otvoriti iznutra.

Rezervoar goriva je također zaštićen debelim pločama, ali i specijalnom pjenom koja sprečava curenje goriva u slučaju nesreće. Limuzina je opremljena protivpožarnim sistemom, specijalnim mehanizmom zaključavanja, night-vision kamerom ugrađenom u prednju masku, a zaštićena je i vojnim oklopom.

Limuzinu pokreće benzinski V8 motor, a njena unutrašnjost je hermetički zatvorena zbog zaštite od napada hemijskog oružja. Opremljena je satelitskim telefonom i specijalnim interaktivnim videosistemom. Debljina oklopnih ploča na vratima iznosi 20,3 cm, dok debljina prozora otpornih na metke iznosi 12,7 cm. Obamina limuzina pruža najbolju moguću zaštitu koju danas može pružiti jedno prijevozno sredstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: