auto
4

Lexus objavio detalje modela TMG 650

Klix.ba
Lexus je prezentirao videomaterijal kojim se pokazuju detalji razvoja supersportskog automobila koji se krije iza oznake TMG 650.

Napravljen u Toyotinom trkaćem odjelu (Toyota Motorsport GmbH), TMG 650 trebao bi na najbolji način pokazati kako se tehnologija korištena u Formuli 1 može upotrijebiti na cestovnim automobilima.

Koncept je sam po sebi izvorno zamišljen da bude "Formula 1 u tijelu klasične limuzine“, ali u Toyotinom odjelu odlučili su da na kraju ipak bude dovoljno praktičan i upotrebljiv za korištenje u javnom prometu.

Zbog toga je umjesto planiranih 800 KS automobil dobio 5-litarski V8 motor koji uz pomoć dva turbo-punjača razvija "samo“ 650 KS i 710 Nm obrtnog momenta. Sve skupa sasvim je dovoljno da klasična trovolumenska limuzina od 0 do 100 km/h stiže za 4,2 sekunde, a maksimalna brzina iznosi 320 km/h.

"U ovom trenutku nemamo konkretnih planova da ovaj automobil uvedemo u proizvodnju, ali se nadamo da će slični koncepti u budućnosti dobiti zeleno svjetlo“, rekao je TMG-ov marketing menadžer Alastair Moffitt.