Važan primjerak
40

Land Rover pronašao izgubljeni prototip iz 1948. godine, restaurirat će ga za 70. godišnjicu

Klix.ba
Kompanija Land Rover ove godine slavi 70. godišnjicu postojanja, a zabava će biti još bolja zahvaljujući tome što je pronađen jedan od samo tri preprodukcijska Land Rovera.

Prototip koji je predstavljen 1948. na Sajmu automobila u Amsterdamu predstavlja historijski najznačajniji nerestaurirani Land Rover, a za njega se ništa nije znalo u protekle 63 godine. Mora se priznati da nije u dobrom stanju, ali je napokon u rukama eksperata iz Jaguar Land Rover Classic Worksa, koji mu poklanjaju svu ljubav i njegu u sklopu Land Roverovog Series I Reborn programa.

Prvih 48 preprodukcijskih Land Rovera su drugačiji od svih ostalih medela iz Serije 1 koji su došli kasnije, ja JLR-ova kolekcija sadrži više od jednog primjerka koji je smješten u garaži s grijanjem u odjelu Classic Works.

Prvi primjerci se razlikuju po tome što imaju deblje karoserijske panele napravljene od legure aluminija, pocinčanu šasiju i drugo.

Land Rover je pronađen nekoliko kilometara od Solihulla, postrojenja u kojem je proizveden, zajedno s još nekoliko Defendera. Zadnji put je na cesti bio osamdesetih godina, a 20 godina je proveo na velškom polju nakon čega je uzet za projekt restauracije. I tada je ostavljen da trune, dok ga ljudi iz Land Rovera nisu otkrili.

Eksperti za restauraciju će zadržati originalnost automobila, a kontaktirat će i prethodne vlasnike kako bi razmijenili iskustva.

Kada bude završen, Land Rover će se pridružiti Hueyju, prvom preprodukcijskom Land Roveru, koji je izložen u salonu Classic Worksa.

Vezani članci