Izlazak iz sjene
18

Lancia će od 2024. godine opet prodavati automobile i izvan Italije

E. L.
Iz jedne od najpoznatijih i najstarijih automobilskih kompanija potvrđeno je da će modeli Lancije od 2024. godine opet biti u prodajnim salonima širom Evrope.

Već dugo se šuška o izlasku iz sjene italijanske automobilske kompanije Lancia čiji se jedini preostali model Ypsilon od 2017. godine prodaje samo u Italiji, a prema posljednjim zvaničnim informacijama u grupaciji Stellantis odlučili su da Lancia od 2024. godine opet bude prisutna i na tržištima izvan Italije.

Luca Napolitano, prvi čovjek kompanije koju mnogi i dan-danas vežu za svjetsku rally scenu potvrdio je da će Lancia za manje od tri godine predstaviti tri nova modela, a naredna generacija u Italiji veoma popularnog Ypsilona nudit će se i u verziji koju će pokretati samo struja.

U priču se vraća i poznato ime Delta čija će nova generacija biti spremna do 2026. godine, a za izgled svih novih modela Lancije zadužen je poznati francuski dizajner Jean-Pierre Ploué.

Lancia će svoje nove modele u početku prvo ponuditi kupcima u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj i Španiji, a nakon toga u Velikoj Britaniji i većini ostalih evropskih zemalja. Planova za prodaju u Sjevernoj Americi za sada nema.