Nakon Urusa
7

Lamborghini planira četverovratni model za 2021. godinu

Klix.ba
Kompanija Lamborghini je započela konceptni rad na modelu koji će se na tržištu pojaviti 2021. godine. To je dio plana šefa Lamborghinija Stefana Domenicalija, koji želi postaviti pravac održivog rasta nakon što se na tržištu ove godine pojavi SUV Urus.

Kompanija već dugo razmišlja o četvrtom modelu nakon superautomobila Huracana i Aventadora te modela Urus. Razgovara se o tome kako bi Lamborghini mogao iskoristiti razvoj platforme u Volkswagen grupi kako bi se pravili profitabilni automobili.

"Moramo biti skromni. Urus je tek u preptrodukcijskoj fazi, a cilj je udvostručiti prodaju u narednih nekoliko godina. Međutim, mi uvijek razmišljamo o rastu, a ako napravimo prvi korak s Urusom, onda će biti i drugih mogućnosti", izjavio je Federico Foschini, jedan od direktora Lamborghinija.

Kako bi se omogućila proizvodnja Urusa, koji će se na tržištu pojaviti u decembru, Lamborghini je već udvostručio veličinu postrojenja u Sant Agati Bolognese. Ovo postrojenje se može dodatno proširiti.

Autocar saznaje da Lamborghini radi na četverovratnom modelu s motorom smještenim naprijed. Sličan model je već viđen 2008. godine, a to je bio koncept Estoque. Ipak, taj koncept je ostavljen po strani jer je Lamborghini pažnju posvetio Urusu.

Međutim, sada čelnici Lamborghinija smatraju da je četverovratni model idealan za popunjavanje praznine između Urusa i dva superautomobila. Očekuje se da će Urus udvostučiti prodaju Lamborghinija koji će prikupiti sredstva za nove investicije. Kompanija bi mogla novim modelom promijeniti tradiciju te privući kupce orijentisane na porodicu. Takav automobil bi mogao dijeliti platformu s novom Porsche Panamerom i Bentley Continenatalom GT.

Prošle godine je Lamborghini prodao 3.457 auitomobila.