auto
11

Lamborghini odgovorio skepticima: Zašto bismo varali?

Klix.ba
Na žalost skeptika i teoretičara zavjere, čini se da je Lamborghinijev "hardcore" Huracan Performante na Nürburgringu ipak postigao objavljeno vrijeme kruga s kojim je stigla i titula "kralj 'ringa".

Prozvani od nekoliko skeptika i blogera koji su na osnovu sopstvenih analiza tvrdili da Huracan Performante stazom Nürburgring Nordschleife nije prošao za 6 minuta i 52.01 sekunde, u Lamborghiniju su odlučili da odgovore na optužbe o lažiranju spomenutog vremena.

U to ime izjavili su da imaju sve uredno registrovane podatke rekordnog kruga, uključujući i podatke GPS uređaja. Sve je već zvanično verifikovano, čime je otklonjena svaka sumnja u istinitost objavljenog vremena s kojim je produkcijskom Huracanu Performante (čija je cijena 195.040 eura) za "zatvaranje" kruga na čuvenoj njemačkoj stazi trebalo najmanje vremena.

"Zašto bismo varali? Imamo sve podatke s kojima otklanjamo svaku sumnju o vremenu koje smo ostvarili i s ponosom objavili", rekao je izvršni direktor Lamborghinija Stefano Domenicali koji se usput nije ustezao da spomene kako je vijest o varanju Lamborghinija pojedincima pomogla da na svojim internetskim blogovima postignu veliku posjećenost koja se naplaćuje.

Već objavljeni podaci potvrdili su da je tvornički vozač Lamborghinija Marco Mapelli stazom Nordschleife prošao za 6:52:01, a na optužbe o gumama na automobilu iz Lamborghinija su odgovorili da su u potpunosti neosnovane, jer se Huracan Performante opciono može kupiti s kompletom guma Pirelli Trofeo R. Aktivna aerodinamika koja je, pored mnogih drugih faktora, u ostvarenom vremenu odigrala značajnu ulogu ionako spada u standardnu opremu superbrzog Huracana koji pokreće centralno smješten 5,2-litarski atmosferski V10 motor (640 KS i 600 Nm).

Sviđalo se to nekome ili ne, Huracan Performante s trona je skinuo Porscheov hibridni supersportski model 918 Spyder kojem je za Nordschleife krug trebalo 6 minuta i 57 sekundi.