VW ID.3 I CUPRA BORN
0

Kriza uzima zamah: VW privremeno obustavlja proizvodnju dva EV modela

A. M.
Nakon najave zaustavljanja proizvodnje EV modela i privremenog otpuštanja radnika u tvornici u Zwickauu, Volkswagen također obustavlja proizvodnju modela VW ID.3 i Cupra Born zbog slabe potražnje.

Volkswagen će obustaviti proizvodnju baterijskih modela VW ID.3 i Cupra Born u svojim fabrikama u Zwickauu i Dresdenu u Njemačkoj u prve dvije sedmice oktobra zbog slabije potražnje.

Zbog trenutne situacije na tržištu, proizvodnja će biti smanjena tokom jesenjih praznika u Saksoniji od 2. do 13. oktobra u VW-ovoj fabrici u Zwickauu, rekao je portparol kompanije u utorak.

Proizvodnja ID.3 u Dresdenu biće obustavljena od 2. oktobra i biće nastavljena 16. oktobra. VW je odbio da komentariše broj zaposlenih koji će biti pogođeni ovim mjerama. Njemački proizvođač automobila je ranije ovog mjeseca rekao da neće produžiti ugovore na određeno vrijeme za 269 zaposlenih u svojoj potpuno električnoj fabrici u Zwickauu, gdje se proizvodi više različitih modela VW Grupe.

VW se suočava sa rastućom konkurencijom, misleći pri tome na Teslu i sve veći broj kineskih proizvođača automobila. Uzimajući u obzir visoku inflaciju i smanjenje subvencija, konkurencija dodatno utiče na poslovanje njemačkog giganta zbog čega dolazi do smanjene potražnje na evropskom tržištu električnih vozila.